Prezident Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu

Prezident ČR Petr Pavel

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. Premiér Fiala (ODS) i ministr Jurečka (KDU-ČSL) Pavlův podpis ocenili. Alenu Schillerovou z ANO postup hlavy státu zklamal. Pokud měl výhrady, myslela, že najde odvahu novelu vetovat.

Ještě ve čtvrtek nebylo kolem Pavlova podpisu jasno. Jeho mluvčí Markéta Řeháková po prezidentově jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) uvedla, že hlava státu buď novelu vetuje, nebo ji podepíše později.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření už od 1. září, v takovém případě by ale novela musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek.

Pavel ocenil vůli a ochotu vlády problémy systému řešit. Novela ale podle něj upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní.

"Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace," konstatoval Pavel. Úkolem by podle něj mělo být nalézt takový postup, který při nadměrné inflaci zvýší důchody obdobným tempem, jakým rostou příjmy ostatním spoluobčanům.

Za problematickou považuje rychlost zkrácení doby odchodu do předčasného důchodu

Zároveň prezident Pavel považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. V kombinaci s de facto nulovým rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely může postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k předčasným důchodům.

Ilustrační foto: Brian Merrill,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Jen pro příklad. Člověk narozený v létě v roce 1963 může odejít do předčasného důchodu v 60 letech, člověk narozený na podzim téhož roku, musí ještě, pokud nemá děti, 2 roky pracovat, protože bude moci odejít do předčasného důchodu až v 63 letech. Navíc se bude důchod výrazněji natrvalo krátit.

"Nadto existuje nemalé riziko, že návrh nevalorizovat procentní výměru u nově přiznaných předčasných důchodů do doby, než důchodce dosáhne standardního důchodového věku, povede k nezamýšleným negativním sociálním efektům, zejména pokud by ekonomika opět čelila vyšší inflaci," dodal Pavel.

Novela jako celek jde ale podle Pavla správným směrem, proto ji podepsal. Výhrady sdělil osobně premiéru Fialovi (ODS) a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

Premiér Fiala ocenil prezidentův podpis

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že zákon upravující valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdraveni veřejných financí. Ocenil, že prezident vyslechl na čtvrteční schůzce jeho argumenty.

Marian Jurečka | Foto:  Úřad vlády ČR

Souhlas prezidenta uvítal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda chce důstojné důchody pro současné i budoucí generace a je zodpovědná za udržitelnost, uvedl na sociální síti X.

Opoziční poslanci mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování. Pokud měl Pavel skutečně výhrady k penzijní novele, očekávala by šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, že najde odvahu ji vetovat. Postup hlavy státu ji zklamal.

Tomio Okamura uvedl, že SPD je proti snižování důchodů i zhoršování podmínek pro předčasné důchody. "Prezident Pavel svým podpisem letos již podruhé zcela asociálně podpořil zákon Fialovy vlády, kterým vláda markantně snižuje reálné důchody. Vláda navíc také zásadně zhoršuje možnost odchodu do předčasného důchodu," sdělil Okamura ČTK.