V Bečově ověřili a znovu uložili ostatky svatých do relikviáře sv. Maura

Na zámku a hradu Bečov dnes slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře sv. Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech zhruba po 20 letech pečlivě vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů.

O relikviář se dlouhodobě stará restaurátor Andrej Šumbera, který pracoval na jeho záchraně už v 90. letech minulého století. "Podle literatury jsou uvnitř ostatky sv. Maura, Timoteje a Apolináře. Tito mučedníci byli popraveni ve čtvrtém století a z hromadného hrobu byli vyzvednuti někdy v sedmém nebo osmém století, tak se tam přimíchalo i několik kostí, které zřejmě patří dalším jedincům," uvedl Šumbera.

Relikviář sv. Maura se řadí do skupiny domečkových relikviářů. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily.