Před 25 lety byl nalezen relikviář svatého Maura

Foto: NPÚ

Jedním z velkých turistických lákadel Karlovarského kraje je především díky slavnému relikviáři svatého Maura hrad a zámek Bečov nad Teplou.

Relikviář sv. Maura,  foto: NPÚ
Tato vzácná románská památka má za sebou pohnutou historii. Příběh jejího znovuobjevení připomíná detektivku. Nebo také pověst. O celé řadě hradů se přece traduje, že v nich jejich bývalí majitelé ukryli poklad, který se už generace snaží nalézt. V Bečově se ale narozdíl od mnoha jiných tak skutečně stalo - relikviář byl objeven v listopadu před 25 lety. Pokračuje historička Kateřina Pánková z bečovského zámku.

Místo,  kde byl relikviář sv. Maura nalezen
"Relikviář svatého Maura byl od sklonku 19. století uložený na zámku v Bečově, byl v majetku rodiny Beaufort-Spontin. Tato rodina musela po konci II. světové války poměrně narychlo opustit území Československa a rozhodla se relikviář, poklad nedozírné ceny, uschovat v areálu bečovského hradu a zámku s tím, že se pro něj zřejmě někdy v budoucích letech vrátí. To se jim však nepodařilo a ta skutečnost, že byl relikviář svatého Maura kdy uložen na Bečově upadla v zapomnění. V roce 1984 se na československém konzulátu ve Vídni objevil obchodník Danny Douglas, který dal československým úřadům poměrně zajímavou nabídku, že vyveze blíže nespecifikovanou památku z území Československa, kterou nikdo nehledá a nikomu nechybí. Nabídl za ni 250 000 amerických dolarů."Úřadům se nabídka zamlouvala, nicméně se ji rozhodly prověřit a pátráním po tajemném předmětu byli pověřeni kriminalisté.

Zámek Bečov nad Teplou
"Proběhlo několik jednání s panem Douglasem, při nichž byli v utajení přítomni i policisté ze skupiny doktora Maryšky, který velel tomu pátracímu týmu a těm se podařilo během těch setkání zjistit určité indicie a 5. listopadu skutečně na poslední chvíli, před podpisem té smlouvy o prodeji předmětu se jim podařilo pod podlahou bečovské hradní kaple relikviář nalézt."

Relikviář byl v devadesátých letech restaurován a při té příležitosti otevřen.

"Uvnitř byly jednak relikvie, to znamená ty kosterní pozůstatky čtyř světců. Kromě toho tam byly ještě zbytky látek a kožených usní."

Jestli vám zmíněné pozůstatky čtyř světců nehrají s názvem relikviáře, pak je dobré upozornit, že relikviář se správně jmenuje relikviář svatého Maura, svatého Apolináře, svatého Timoteje a svatého Jana Křtitele. Nicméně rozborem DNA bylo zjištěno, že nejde jen o muže, jsou tam i pozůstatky ženské a dětské. Kosti byly po přezkoumání opět pietně uloženy na své původní místo.

Relikviářem svatého Maura se Bečov právem chlubí a na zámku je mu věnován speciální prohlídkový okruh.