Bečov získal nejvýznamnější evropskou památkářskou cenu

Bečov

Horní hrad Bečov získal minulý týden prestižní památkářskou cenu Europa Nostra. Přední evropští odborníci ocenili, jak citlivě zde probíhá oprava vzácné středověké stavební památky i jak je tato památka využívána k výchově a vzdělání. Více už Milena Štráfeldová:

Bečov | Foto: Ivana Vonderková,  Radio Prague International
O cenách Europa Nostra se mluví jako o evropských Oscarech za památkovou péči. Letos podle našeho zástupce ve sdružení Europa Nostra profesora Tomáše Durdíka památkáři vybírali z téměř 150 nominací:

"Sama účast ve finále Europy Nostry respektive ceny Evropské unie za ochranu evropského kulturního dědictví je špičkovou skutečností, bez ohledu na to, zda nakonec nějakou cenu ten projekt ve finále dostane nebo nedostane."

Bečov,  foto: NPÚ
Letošní vítěz soutěže, Horní hrad Bečov, byl slavnostně vyhlášen 10. června v tureckém Istanbulu. Cenu přebírala i ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Připomněla ale, že tato významná cena nemíří do Česka poprvé.

"Česká republika se tradičně účastní těchto ceremoniálů, protože se jí daří poměrně často získávat buď hlavní cenu nebo některé z ocenění za výjimečný památkový počin v oblasti péče o kulturní dědictví."

V minulých letech cenu Europa Nostra získal například českokrumlovský zámek za opravu jižních fasád nebo barokního divadla. Oceněna byla i rekonstrukce slavné Müllerovy vily v Praze.

Bečov
U Horního hradu Bečov ocenili památkáři zejména citlivou konzervaci této středověké památky. Hrad se stavěl od poloviny 14. století. Pozdně gotická a renesanční stavba později neprodělala žádnou větší přestavbu, vysvětlil autor projektu konzervace Bečova Václav Girsa:

"Tím, že zůstal ušetřen stavební aktivity, to znamená, že nebyl uváděn rekonstrukcemi do nového hávu, tak se vlastně stal jednou z nejautentičtějších památek nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Těch vzácně původních památek stále ubývá a jejich význam se tedy zvětšuje. To je zapotřebí zdůraznit. Tyto nepřestavěné památky mají velkou vypovídací schopnost a evropská památková péče samozřejmě na tuto autenticitu klade čím dál tím větší důraz." Kastelán Hradu Bečov Tomáš Wizovský ale vysvětlil, že Europa Nostra ocenila i vzdělávací a výchovné programy, které na opravené památce probíhají:

Relikviář sv. Maura,  foto: NPÚ
"Hrad bude využíván pro edukativní programy, které budou mít charakter spíše rodinné prohlídky o menším počtu návštěvníků. S tím, že by tam měl být klasický průvodce nahrazen lektorem a pokud možno ještě animátorem. Tyto dvě osoby by spolu měly rozehrát různá témata, ať už každodenního života na hradě, jeho obývání, bránění, dobývání a další záležitosti."

Letos také uběhne právě pětadvacet let, kdy byl za téměř detektivních okolností pod podlahou hradní kaple v Bečově nalezen vzácný relikviář sv. Maura. Tuto unikátní památku řadí odborníci hned za české korunovační klenoty. Do Bečova zatím přilákal statisíce lidí. Právě v letošním roce, zasvěceném sv. Maurovi, by se měl představit i v Praze.