V Bílých Karpatech se opět válčilo, slavili zde výročí osvobození

Na 150 vojáků v sovětských, rumunských a německých uniformách se za podpory těžké techniky v sobotu utkalo v kopcích u obce Strání v okrese Uherské Hradiště. Po zhruba hodinové bitvě se sovětské a rumunské armádě podařilo prolomit obranné postavení Němců a zahnat je na ústup. Tímto způsobem si příznivci vojenské historie připomněli 60. výročí osvobození Uherskobrodska.

V místech, kam v sobotu zavítalo několik tisíc diváků, se v dubnu roku 1945 skutečně odehrávaly těžké boje mezi německou armádou a postupujícími sovětskými a rumunskými jednotkami. Fronta se zde na několik dnů zastavila, a boje si tak vyžádaly smrt 250 Rumunů a zhruba stejného počtu sovětských vojáků. Němců zde zahynulo zřejmě ještě více.

"Na scénáři nás pracovalo několik takřka celý rok. Snažili jsme se v rámci možností co nejvíce přiblížit podobě reálných bojů," uvedl Petr Mikláš z Vojenskohistorického klubu - Divize Bílé Karpaty. Na organizaci se podílel i Klub vojenské historie Maxim z Otrokovic. Účinkovali ovšem příznivci vojenské historie z celé České republiky. "Nás koníček je nesmírně finančně náročný. Na to, aby se na jednom bitevním poli mohlo utkat tolik vojáků a techniky, je vždy potřeba spolupráce mnoha nadšenců," řekl Mikláš. Náročná je podle něho i příprava bojiště, kde se musejí vybudovat obranná postavení, a jednání s úřady. "Místo musí být dočasně vyhlášeno jako střelnice," poznamenal.

Kromě staré vojenské techniky ale mohli návštěvníci obdivovat také tu soudobou. Armáda České republiky se zde prezentovala bojovým vrtulníkem, vozem spojařů či ručními palnými zbraněmi. Svůj zásahový vůz zde představili i vojenští záchranáři.