Den vítězství bez Rusů, ale bohužel i bez veteránů

Českoslovenští tankisté v Ostravě

Oslavy Dne vítězství mívají v Česku tradičně tři vrcholy. V Ostravě, v Plzni a v Praze. O Ostravu svedla na našem území nejtěžší boje sovětská Rudá armáda, Plzeň je naším nejvýznamnějším městem, které osvobodili Američané a v Praze 2. světová válka skončila nejen pro Čechy, ale pro celou Evropu.

Rudoarmějci v ulicích Moravské Ostravy | Foto: Archiv města Ostravy

Nejen pro Ostravu, ale pro všechny části republiky, které osvobodil Sovětský svaz, získaly jakékoliv připomínky trpkou příchuť. V době, kdy je Rusko agresorem na Ukrajině, je nemožné oslavovat vojáky, jejichž potomci se teď dopouštějí válečných zločinů v jiné zemi. Stejně jako loni proto v Ostravě zrušili tradiční velký pietní akt v Komenského sadech, kde jsou pohřbeny stovky padlých vojáků Rudé armády i československé brigády generála Svobody. Oslavu již druhým rokem nahradí ekumenická bohoslužba. O pozvání zástupců ruského velvyslanectví na pietní akce se pochopitelně ani neuvažovalo.

V Plzni si připomněli výročí s větším rozmachem. Nicméně ani sem se letos nepodařilo pozvat zástupce veteránů. 78 let po válce již mezi námi nezůstali účastníci bojů, kterým by jejich současný zdravotní stav umožnil osobní účast na oslavách. Letos na jaře umřel krátce po svých stých narozeninách i legendární Emil Boček, poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF).

V Praze si v pátek 5. května u Českého rozhlasu připomněli výročí Pražského povstání, pietní akt za účasti nejvyšších státních představitelů se tradičně koná 8.května na Vítkově.

Mezi léty 1951 až 1991 se v souladu se sovětskou tradicí slavilo 9.května pod názvem „Výročí osvobození Československa Sovětskou armádou“. Podíl západních spojenců na porážce nacismu a osvobození země se ignoroval. V samostatném Česku si Den vítězství připomínáme 8.května.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo: