Generál Emil Boček, pilot slavné 310. stíhací perutě, slaví 100. narozeniny. Blahopřejeme!

Emil Boček

Příběh válečného veterána, armádního generála Emila Bočka, příslušníka československého letectva ve Velké Británii během druhé světové války, je doslova fascinující.  

Emil Boček v roce 1943 | Foto: Post Bellum

Emil Boček se narodil 25. února roku 1923 v Brně, odkud odešel tajně na konci roku 1939 z tehdy již rozděleného a okupovaného Československa /respektive z Protektorátu Böhmen und Mähren/ tzv. balkánskou cestou až do Bejrútu. Jako vojín pěšího pluku se účastnil ústupových bojů ve Francii v létě 1940, v září 1940 byl už v Británii a přihlásil se k letectvu.

Emil Boček na letounu Harvard - Kanada 1943 | Foto: Post Bellum

Nejdříve sloužil jako mechanik u stíhacích strojů, v říjnu 1942 byl přijat do pilotního výcviku a mohl se tak stát jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří měli za sebou operační lety během druhé světové války. Byl přijat do RAF, nejdříve sloužil jako mechanik, poté od října 1944 jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě, kde měl za sebou 26 operačních letů.

Piloti 310. perutě na konci války | Foto: Post Bellum
Emil Boček | Foto: Armáda ČR

Vzpomínky na toto období vyšly v knize Emil Boček: Strach jsem si nepřipouštěl. Při křtu této knihy Emil Boček zmínil historiku o své domnělé smrti po přistání v Bruselu z doby, kdy bojoval právě u 310. stíhací perutě. Kvůli prasklé pneumatice zůstal na bruselském letišti tři dny, do Londýna zpráva o jeho potížích nedorazila. „Půjčil jsem si tisíc franků, a tak jsme si tam debužírovali. Když jsem se vrátil, tak se všichni divili, co tam dělám, že už mě prohlásili za mrtvého, protože jsem se nehlásil. Válku přežil ten, kdo měl štěstí. A já ho tedy asi měl…“ dodal na závěr.

Emil Boček převzal z rukou Miloše Zemana Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost  (2019) | Foto: Michaela Danelová,  iROZHLAS.cz

Generál Emil Boček je nositelem Řádu Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost; toto vyznamenání mu předal v roce 2010 prezident Václav Klaus. O životě generála Bočka vznikl v roce 2012 film 'Nezlomný'. V roce 2018 obdržel také čestné občanství města Brna. Žije v městské části Bystrc.

Zdroj: Vojenský historický ústav (VHÚ)

Emil Boček | Foto: archiv Emila Bočka
klíčová slova:

Související