Vidět Atomový dóm byl silný zážitek i pro mě, říká praprasynovec Jana Letzela

Památník míru v Hirošimě, foto: Dmitrij Rodionov, CC BY-SA 4.0

Budova náchodského stavitele Jana Letzela jako jediná v epicentru přestála útok atomovou bombou na Hirošimu. Od události uplynulo 75 let a torzo budovy, které je známé jako Atomový dóm, je dnes na seznamu UNESCO.

Jan Letzel,  foto: Státní archiv obce Náchod

Letzelovo jméno nese i stavební škola v Náchodě. Jeho praprasynovec Pavel Hejzlar, který je také architektem, zavzpomínal na to, jak se do Japonska dostal. Jan Letzel studoval u známého českého architekta Jana Kotěry. Poté cestoval po jižní Evropě, aby získal zkušenosti.

"V říjnu 1905 dostal doporučení od profesora Kotěry, aby pracoval jako člen ateliéru dvorního architekta egyptského místokrále. A právě v Káhiře se při své práci seznámil s majitelem stavební firmy v Johokamě. Tak se dostal do Japonska. Když pro něho přestal pracovat, tak tam zůstal a založil si svůj ateliér a to s dalším Čechem, panem Horou a navrhoval a projektoval budovy, které byly pro Japonce neobvyklé, protože vnášely evropský styl do stylu japonského."

Foto: pd-Japonsko,  CC BY-SA 3.0

V Japonsku projektoval řadu větších budov, například univerzity, hotely. V roce 1913 se začalo s výstavbou Obchodního centra, budovy, která v roce 1945 stála v epicentru výbuchu.

"Byla to zděná stavba s použitými prvky ze železobetonu, proto asi odolala, protože všechny budovy okolo byly zničené. Ta budova se pro ně stala jakýmsi mementem a vzpomínkovým pomníkem na tu šílenou událost, která se v roce 1945 stala."

Babička předávala své vzpomínky japonským štábům

Jak dodal praprasynovec Pavel Hejzlar, blízko budovy je muzeum, kde je vše popsané.

Průmyslový palác v Hirošimě,  foto: PD-Japan  (www.kinouya.com)

"Když jsem byl malý, tak za mojí babičkou jezdily štáby japonské televize. Věděly, že tam působil, ale neznaly ty vazby a souvislosti. A babička své vzpomínky předávala těm filmovým štábům. O Janu Letzelovi je i hraný film. Natáčela ho česká režisérka Olga Strusková, hlavní roli hrál Viktor Preiss. Ten film se jmenuje Rajská zahrada. V roce 2000 jsem se štábem a paní Struskovou natáčel v Japonsku dokument, který se jmenoval Po stopách Jana Letzela. To byl silný zážitek, protože jsme sháněli pozůstatky ze staveb, které tam jsou. Ale hlavní stavbou je ten Průmyslový palác. Ta budova je oplocená, je to místo zapsané na seznamu UNESCO, běžný člověk k tomu nemůže. Byl to silný zážitek i pro mě."