V Brně a Praze zazní Harmonie planet, 300 let starý barokní klenot

Harmonie planet, málo známý klenot barokní hudby, zazní dnes v Besedním domě v Brně a o den později ve Španělském sále Pražského hradu. Skladatel Antonio Caldara dílo napsal pro Alžbětu Kristýnu, manželku císaře Karla VI. Skladba je 300 let stará. Za novodobou premiérou stojí soubor Czech Ensemble Baroque, který přizval špičkové pěvce, například Andrease Scholla a Adama Plachetku.

Harmonie planet není operou v pravém slova smyslu, tedy hudebním dramatem. Dílo vzniklo a bylo provedeno za jediným účelem: oslavit prostřednictvím virtuózních árií Alžbětu Kristýnu a jejího očekávaného potomka jako budoucího panovníka. Jednotliví pěvci ztvární planety či antické bohy.

Dílo nebylo v českých zemích od své premiéry ve Znojmě nikdy znovu provedeno. Moderní notové materiály hudebníci vypracovali z dobového rukopisu. "Na takovou práci jsme zvyklí. Není nad to, když může umělec nahlédnout přímo do autorova rukopisu. Je pak snazší dílu porozumět a pochopit, jak jej asi autor sám zamýšlel," uvedl dirigent Roman Válek.