V Čáslavi se uskuteční rekonstrukce bitvy z třicetileté války

Městské muzeum v Čáslavi připravilo na víkend historickou slavnost, jejíž součástí bude rekonstrukce bitvy z třicetileté války. Obyvatelům i návštěvníkům tak chce zábavnou formou připomenout jednu z etap dějin. "Švédové Čáslav plenili, zničili část města," řekla ČTK ředitelka muzea Soňa Dedíková. Slavnost začne v pátek, kdy se vydá ze Žižkova náměstí do ulic města historický průvod šermířů a bubeníků. Bude zvát na sobotní program v parku u zemědělské školy. Otevře se tam dobové tržiště a vojenský tábor. Rekonstrukce bitvy se zúčastní kolem 150 vojáků v dobových uniformách.

V Jihlavě začne v pátek 48. ročník Festivalu sborových umění

Koncertem v chrámu sv. Ignáce začne v pátek již 48. ročník mezinárodního Festivalu sborového umění Jihlava 2005. Kromě devíti českých sborů se na přehlídce špičkových amatérských pěveckých těles představí také interpreti z Rakouska, Belgie a Švédska. Další koncerty se konají v sobotu a v neděli v hotelu Gustav Mahler a domě kultury. "Závěrečný koncert se uskuteční v neděli v rodišti Gustava Mahlera v Kalištích u Humpolce," řekl ČTK ředitel jihlavského domu kultury Radek Blecha.

Pravidelnou součástí festivalu je odborný seminář. Letos se bude týkat jevištního projevu a povede jej belgická sbormistryně Sabine Haenebalckeová. Sobotní dopoledne v hotelu Gustav Mahler je vyhrazeno komorním sborům. Třetí festivalový koncert v sobotu od 19:00 v domě kultury doplní předání cen, které udělila Unie českých pěveckých sborů českým sbormistrům. Dramaturgie podle Blechy usiluje o pestré složení festivalového programu. Jsou zastoupeny všechny typy sborů, zazní lidové písně, duchovní i moderní skladby.