V centru Ostravy stojí už dva tanky - německý a ruský

Už dva tanky stojí od středečního odpoledne na rušné křižovatce nedaleko centra Ostravy. Německý tank tam jako první postavil podnikatel Maxmilián Šimek, který tak chce upozornit na patnáctiletý restituční spor jeho rodiny. Ruský tank nechal ve středu asi za 50.000 korun přepravit z Hlučína- Darkoviček ostravský magistrát. Primátor Aleš Zedník tvrdí, že obrněnce chce magistrát využít především k propagaci sobotní tankové bitvy na počest výročí osvobození Ostravy. Ke sporu s Šimkem se nevyjádřil.

"Je to divadlo. Kdo to zaplatí? Všichni," řekl ČTK mladík přihlížející, jak Zedníkův tank jeřáb sundává z valníku na zem. "Válčí za peníze daňových poplatníků. Druhý tank přivezl, aby to bylo 1:1," dodal divák.

Samotný Zedník se k otázce peněz nejprve vůbec nechtěl vyjadřovat. "Vy se ptáte na cenu. Neptejte se na takové věci v předvečer osvobození Ostravy," řekl ČTK primátor města, které bylo osvobozeno 30. dubna 1945. "To jsme tam měli nechat stát fašistický tank? Co bychom pak řekli veteránům, kteří do Ostravy na oslavy přijedou," dodal a zavěsil. Později poslal SMS: "Je v tom kus symboliky. Pan Šimek útočí na město a město se brání. V předvečer výročí osvobození nemůže být uprostřed města fašistický tank mířící na bezbrannou Ostravu. Takže výzvu přijímáme, volíme stejné zbraně a vyrovnáváme na 1:1," zopakoval primátor. Ve zprávě ještě dodal, že město umístění obou tanků využije také jako upoutávku na sobotní bitvu, která se uskuteční na letišti v Mošnově.