V dubnu zemřelo v Česku o čtvrtinu víc lidí než byl průměr posledních 5 let

V dubnu zemřelo v Česku 11.500 lidí. V porovnání s průměrem z let 2015 až 2019 je to nárůst o víc než čtvrtinu. Potvrzují to data Českého statistického úřadu. Zároveň jde ale o nejnižší číslo od začátku druhé vlny pandemie na podzim loňského roku. U lidí starších 80 let se pak počty úmrtí vrátily na hodnoty před začátkem pandemie koronaviru. Podle údajů ministerstva zdravotnictví v souvislosti s covidem ve čtvrtém měsíci zemřelo zhruba 2550 lidí. Ve srovnání s počtem lidí, kteří zemřeli v březnu, jich bylo o 5100 méně, uvedli statistici. Doplnili, že březnový počet zemřelých byl vůbec nejvyšší a průměr překračoval o 62 procent. Také podle údajů ministerstva zdravotnictví byl letošní březen nejtragičtějším z hlediska úmrtí kvůli covidu za déle než rok epidemie, zemřelo na 6000 lidí. Nemoc od začátku epidemie překonalo skoro milon šest set tisíc lidí. Přes 30 tisíc lidí v souvislosti s nemocí zemřelo.

Hygieny v pondělí zaznamenaly 386 nových případů

V pondělí přibylo 386 nových případů nákazy koronavirem. To je o čtvrtinu méně než před týdnem a zároveň jde o nejmenší pondělní záchyt nově nakažených od konce loňského srpna. Vyplývá to z čísel na webu ministerstva zdravotnictví. Klesl i počet nakažených za týden na sto tisíc obyvatel - takzvaná incidence pro republiku je aktuálně na hodnotě 21. Ještě před měsícem přitom převyšovala hodnotu sto. Nejvyšší je na Českokrumlovsku a Klatovsku. Výrazně pod hodnotou jedna se celorepublikově udržuje i reprodukční číslo, což podle epidemiologů značí, že epidemie zpomaluje.

Vláda proto od úterý zmírnila ve většině krajů nošení roušek v bazénech nebo například ve školách - a to všude kromě krajů Zlínského, Jihočeského a Libereckého.