S plodností českých mužů to vůbec není špatné

Ilustrační foto: archiv Radia Praha

Také jste už slyšeli, že s plodností českých mužů je to horší a horší? Sexuologové ale tvrdí, že se tato představa nezakládá na pravdě.

Ilustrační foto: archiv Radia Praha
Odborníci ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v několika svých průzkumech zjistili, že s plodností českých mužů to zdaleka není tak špatné. K dispozici mají výzkumy a vyšetření už od padesátých let. Poslední proběhl letos. Přednosta sexuologického ústavu Michal Pohanka k vzorku vyšetřovaných mužů říká:

"Náš soubor má hodnotu okolo 61 milionů spermií v mililitru ejakulátu, je to hodnota, která bohatě stačí. Oproti tomu souboru, který byl v 80.letech, je nicméně náš soubor mužů o zhruba 10 let starší. Muži, kteří přicházejí na vyšetření spermatu, mají asi o 10 let vyšší průměrný věk. Dříve byl lehce nad 22 let, nyní je to okolo 35 let. To je také jeden z důležitých faktorů."

Michal Pohanka,  foto: ČT
Za výrazně varujícími čísly o mužské neplodnosti byl i problém samotných vyšetření na spermiogram, která dříve postrádala standard a srovnatelnost, jejich kritéria byla různá.

"Je to tak, že v podstatě dnešní mladí zdraví muži mají stejné spermiogramy, jako měli před 40 lety. Tam není žádný zásadní rozdíl. Přibývá mužského faktoru v neplodných dvojicích. Ty neplodné dvojice jsou totiž podstatně starší, než bývaly. Ti muži už za sebou leccos mají, ženy také a tento faktor tam potom hraje významnou roli," doplňuje sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Citlivá záležitost

Foto: wikipedia / free domain
Plodnost samozřejmě ovlivňuje mnoho faktorů, k těm v současné době velmi významným patří stres a životní prostředí vůbec. Případné problémy s plodností jsou pro muže velice citlivou záležitostí, říká Michal Pohanka:

"Muž to prostě bere jako nějaký svůj závažný hendikep, a čím je starší, tím to bere závažněji. Proto bych nejraději viděl, aby muži byli poprvé vyšetřeni okolo dvacátého roku a pokud se zjistí nějaký problém, tak aby s tím dál bylo nějak medicínsky nakládáno. Pokud mám ale možnost z klinické praxe vidět, tak v momentě, kdy muži, kterému je 35 až 40 a nemá žádné děti, řeknu, že má tento problém, tak je z toho zdrcen. Je to také velice negativní informace pro jeho partnerku. Tam samozřejmě všichni tuší, že nám všem tikají biologické hodiny a každá informace, která zhoršuje vyhlídky, je brána velice negativně."

Biologické hodiny tikají i mužům? Oni to spíše předhazují ženám...

Ilustrační foto: ČT24
"Myslím si, že tikají i mužům. Nemám ale na mysli, dejme tomu, pokles plodnosti. Plodnost může být i ve vyšším věku u muže zachována. Mám ale na mysli náchylnost k různým chorobám, které mohou negativně ovlivnit plodnost. Zejména jsou to onkologická onemocnění, která postihují muže po čtyřicátém padesátém roku věku. Z tohoto pohledu je největším problémem a strašákem mužů rakovina prostaty, která plodnost, co do té doby byla dobrá, významně zdevastuje. Tady je potřeba, aby byla vedena edukace, aby muž, pokud má před nějakým takovým onkologickým zákrokem, tak aby měl možnost namrazit několik vzorků spermií pro případ, že by ještě v budoucnu zamýšlel mít rodinu. Pokud už muž tu rodinu má, tak samozřejmě tyto problémy už nejsou pro něj zásadní."

Kdo z páru se ochotněji léčí? S kým se lékařům lépe spolupracuje?

Ilustrační foto: ČT24
"Jak pro muže, tak pro ženy je to trošku problém. Muži jsou trpělivější a chtějí to řešit, ženy ale tím, že podvědomě mají pocit tikání nějakých biologických hodin, tak jsou netrpělivější a dožadují se rychlých výsledků. Ony jsou možná pak ty, které tlačí na muže, aby se urychleně něco dělo. Přírodu ale moc ovlivnit nemůžeme. Pokud je ale nějaká věc, která by se měla řešit akutně, tak od toho je tady centrum asistované reprodukce, které dokáže celou řadu případů vyřešit. Nicméně pokud je času více, tak po námi zavedené léčbě mohou páry normálně počít dítě."

Plodnost českých mužů tudíž není na špatné úrovni. A navíc se díky zdravějšímu životnímu stylu a zlepšování životního prostředí plodnost Čechů mírně zlepšuje.