V Havlíčkově Brodě se sešlo 655 lidí s knírem, který nosíval Karel Havlíček Borovský

Na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě se sešlo 655 "Havlíčků". Je to nový český rekord v počtu lidí s knírkem na jednom místě. Za "Havlíčky" označili organizátoři lidi s přírodním nebo nalepeným knírem, který nosíval podle dobových vyobrazení spisovatel a novinář Karel Havlíček Borovský. Akce měla připomenout letošní 200. výročí Havlíčkova narození a byla součástí víkendového setkání příznivců hry geocasching, kterých přijelo na 700.

Karel Havlíček Borovský je považovaný za zakladatele české žurnalistiky, satiry a literární kritiky. Narodil se 31. října 1821 v Borové (dnes Havlíčkova Borová). Jeho rodiče se později přestěhovali do Německého (Havlíčkova) Brodu. Havlíček zemřel 29. července 1856 v Praze.

V Havlíčkově Borové lidé také k Havlíčkovu výročí sázeli novou třešňovou alej. Stromořadí lemuje starou Podstráneckou cestu dlouhou asi 400 metrů. Podle starosty obce Přemysla Tonara (nestraník) bylo smyslem přibližně dva roky připravované akce připomenout významnou osobnost i vytvořit nový krajinný prvek.