Na unikátní výstavě hodin se představí i nejmenší hodinky na světě

600_let_orloje_hodinky.jpg

Hodinky s nejmenším mechanickým strojkem nebo třeba první hodinky, které byly na měsíci. To vše je k vidění na první světové výstavě hodin v České republice, která právě začala.

Výstava se koná u příležitosti oslav 600 let pražského orloje. Jeho tvůrce Mikuláš z Kadaně vstoupil do historie jako autor jednoho z nádherných hodinářských děl. Výstava však mapuje nejen dějiny orloje, ale i hodinářství. Chce také podpořit hodinářské řemeslo. Proto bude její druhá část věnována české hodinařině, říká kurátor výstavy Jan Lidmaňský.

"Nebude chybět hodinářská škola z Jihlavy, česká značka Prim a budou tu také nezávislí hodináři jako je Luděk Seryn nebo Martin Brož. Třetí sekce pak bude věnována VIP značkám převážně švýcarského původu jako je Jaeger-LeCoultra nebo Omega."

Uvidí návštěvníci nějaké unikáty?

"Určitě. Unikátů nabídne výstava hned několik. Budou to nejtenčí kapesní hodinky na světě s tloušťkou 1,38 milimetrů, dále nejmenší mechanické hodinky na světě od společnosti Jaeger-LeCoultre, které byly vyrobeny v roce 1932 a jsou poseté diamanty. Nebudou chybět jedny z prvních stopek s přesností na setinu sekundy či první náramkový chronograf s přesností na tisícinu sekundy, ten je ovšem elektronický. Zajímavostí bude určitě spousta."

Budou se také moci návštěvníci podívat hodinářům doslova pod ruce?

"Ano, je připravený doprovodný program. O víkendech by nám měla pomoci i hodinářská škola z Jihlavy. Budou ukazovat návštěvníkům různé otevírání strojků a pomáhat jim s určitými opravami."

Výstavy se účastní 20 zahraničních a šest českých a slovenských vystavovatelů. Součástí akce bude také charitativní aukce sady hodinek Prim. Jako námět číselníku byl zvolen číselník od Mikoláše Alše přímo ze Staroměstské radnice. Výtěžek aukce bude věnován mimo jiné Českému hnutí speciálních olympiád, které poskytuje sportovní příležitosti pro lidi s mentálním postižením.

"Co se týče hodinek Prim, které půjdou do aukce, jedná se o speciální edici 12 hodinek, a na bočnici každých z nich je vyryté jméno jednoho apoštola."

Je tato výstava první svého druhu v ČR nebo se tu už něco podobného konalo?

"V ČR se dosud nekonala žádná výstava podobného charakteru, která by mapovala jak historii, tak část současnosti hodinářství. Navíc tato výstava je nekomerční a založená spíše muzejním způsobu než ostatní výstavy podobného charakteru, které se ve světě konají."

A do kdy na ni mohou návštěvníci přijít?

"Výstava bude otevřená do 29. března,"

pozval na výstavu její kurátor Jan Lidmaňský. Zpestří ji také autogramiáda celebrit spojených s hodinkami nebo přednášky hodinářských osobností. Například zlatník a hodinář Luděk Seryn ukáže, jak dokáže zhotovit pouzdro ze 14karátového zlata bez využití jakéhokoli CNC stroje. Na jeho hodinkách mohou návštěvníci obdivovat ručně pilované ručky či diamanty na číselníku a pouzdře.