V Mratíně se soutěžilo o nejlepší bramborový salát

Bramborový salát s červenou řepou, jarní cibulkou, jablky a matesy, zdobený strouhaným vajíčkem a kaviárem se stal vítězným pokrmem při víkendovém mistrovství ČR v přípravě této oblíbené štědrovečerní přílohy v Mratíně u Prahy. V juniorské kategorii s ním zvítězila trojice učňů poděbradského odborného učiliště. Mezi dospělými připravil nejlepší salát stejně jako loni tým kuchaře Martina Pánka, který ho dělal ze tří druhů brambor, zeleniny, křepelčích vajec a ochutil ho medem.

Do Mratína se na mistrovství každoročně sjíždí týmy z celé republiky. Každý má na přípravu salátu hodinu, přičemž suroviny musí mít už připravené. Podmínkou při přípravě salátu je i to, že musí obsahovat vařené brambory a majonézu, jinak se ve fantazii meze nekladou, uvedla ředitelka mistrovství Alena Syslová.