Svatomartinské husy už jsou skoro vyprodané. Neodradila ani vyšší cena

V mnoha restauracích i domácnostech bude 11. listopadu na talíři vypečená svatomartinská husa. Už jsou většinou vyprodané. Čeští chovatelé letos vykrmili 125.000 hus.

Jejich chovem se zabývají spíše menší firmy. Je také náročný na lidskou práci. Firmy se navíc potýkají s vysokými náklady hlavně na krmné směsi.

Na některých internetových obchodech se svatomartinské husy prodávají od zhruba 300 korun za kilogram i více. Abyste si tak mohli koupit téměř čtyřkilovou husu, musíte si připravit asi 1200 korun. Z tradiční české svatomartinské husy se tak stává luxusní zboží. Obchodní řetězce proto nabízí jako levnější alternativu kachny. Těch se v Česku vykrmí v průměru kolem 5 milionů kusů.

V Rohozná na Jihlavsku - vyprodáno už v říjnu

Například v Rozhozné na Jihlavsku už jsou husy asi měsíc vyprodané, přestože jich je víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500, říká majitel Josef Tříska.

"Jsme vyprodáni a to už celý měsíc říjen. Je to také díky tomu, že máme spoustu stálých zákazníků."

Zákazníci dávají přednost větším husám | Foto: Dáša Kubíková,  Český rozhlas

Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně zákazníci. Větším odběratelům farmáři husy rozvážejí, dodávají je i do Liberce, Prahy, Brna nebo Olomouce. Protože jde o čerstvé chlazené maso, farma už naráží na svůj limit.

Navíc před dvěma lety přišla o všechny chovné i vykrmené svatomartinské husy, protože se u nich rozborem krve prokázala ptačí chřipka. Podle letošní veterinární kontroly je podle farmáře chov v pořádku. Rohozná je také jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá také líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974.

Neodradila ani vyšší cena

V obci Žižice na Kladensku podávají krmení v biokvalitě. Ani vyšší cena, než má konkurence, zákazníky neodradila. Podle účetní Pavly Poláčkové zbývá na prodej z 1300 kusů doslova posledních pár.

Foto: Jitka Slezáková,  Český rozhlas

"Musela jsem to stáhnout z facebooku, protože už nemáme co nabízet. Ani jsme tento rok nedělali žádné reklamy."

Svatomartinské husy prodává i jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově. Na svatého Martina a pro vánoční trh nabízí 3000 hus. Zájem o svatomartinská menu je letos obrovský, plní se rezervace i lůžka v hotelích, uvedl ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský.

Husí speciality nabízí desítky restaurací

Svatomartinské hody | Foto: Dagmar Heřtová,  Český rozhlas

Na Českobudějovicku bude připravovat husí menu na dvacet restaurací. Například budějovická Klika Kitchen připravuje už víc než deset let husu podle rodinného receptu. "V nabídce bude přes oběd pečená husí čtvrtka, husí kaldoun a další speciality, ale na večeře připravujeme nově takzvanou husí hostinu ve stylu sharing plate. Jednotlivé pokrmy sdílíte u stolu se svými blízkými ve dvou až dvaceti lidech, a můžete tak ochutnat od každého něco," popsal majitel restaurace Petr Klika.

Husí speciality z místních zdrojů nabídne i budějovická restaurace Restaurace Zvon. Husu tam pomalu konfitují v sádle přes noc až 14 hodin. Podávají domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky i švestkové červené zelí. "Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně," řekl generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný.

spustit audio

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?