V Plzni začal 18. ročník mezinárodního festivalu Divadlo

Farma v jeskyni, foto: www.festivaldivadlo.cz

V Plzni začal mezinárodní divadelní festival Divadlo, což je už po mnoho let jedna z velkých událostí sezóny, kterou nemůže opominout nikdo, kdo se divadlem profesionálně zabývá. Přehlídka se více soustřeďuje na oficiální tvorbu velkých divadelních institucí, letos se například organizátoři rozhodli zmapovat národní divadla střední a východní Evropy. V Plzni se zahájení zúčastnil Vilém Faltýnek:

Zleva herci Martin Huba a Tatiana Pauhofová a režisér Radim Polák,  foto: ČTK
"O zahájení festivalu se postaralo Slovenské národní divadlo, které předvedlo velkolepou dramatizaci Anny Kareninové, románu ruského klasika Lva Nikolajeviče Tolstého, moderně vyloženou především hereckými prostředky. Režisér Roman Polák dokázal po více než 4 hodiny udržet pozornost diváka stylově čistou a herecky naléhavou podívanou, pokud se tedy to slovo dá použít v případě tak niterného tématu, jako Anna Kareninová nese. V hlavních rolích se představili Zuzana Fialová, Martin Huba a Táňa Pauhoffová. Jinak festival už uvedl i další inscenace, v rekonstruovaném divadle Alfa jsme viděli inscenaci divadla Na Fidlovačce s inscenací Benefice aneb Zachraňte svého Afričana mladého talentovaného režiséra Štěpána Pácla, která obnažuje myšlenkové stereotypy západní civilizace konfrontované s problémy třetího světa. Představilo se i divadlo Farma v jeskyni, mezinárodní soubor z Prahy vedený Slovákem Viliamem Dočolomanským. Tento soubor ztrácí v Praze zázemí a o jeho dalším osudu zatím není rozhodnuto, k vidění je teď pouze na divadelních festivalech v Evropě."

Farma v jeskyni,  foto: www.festivaldivadlo.cz
Festival je nesoutěžní?

"Ano, je to přehlídka, vítězstvím je v jistém smyslu už účast na přehlídce. Samozřejmě dramaturgický výběr je možné dílčím způsobem kritizovat, ale pravdou je, že málokdy se stane, že by uvedené divadlo nebylo nějakým způsobem inspirativní. Jedna cena se ale přece udělovala. Na slavnostním zahájení předali zástupci ministerstva kultury cenu Artis Bohemiae Amicis Daniele Montmartre z Francie."

Můžes osobu paní Montmartre přiblížit?

"Daniele Montmartre je bohemistka, kterou na přelomu 60. a 70. let okouzlila česká divadelní avantgarda, zejména Osvobozené divadlo. Setkala se s tehdy žijícími pamětníky a představiteli této slavné scény a napsala o nich disertaci. Později tato práce s Názvem Voskovec a Werich – Osvobozené divadlo vyšla i knižně a nyní se chystá k vydání český překlad této studie. Kromě Osvobozeného se ale Danielle Montmartre zabývá i například tvorbou scénografa Josefa Svobody a dalšími asekty českého divadla."