V Praze přistál třetí evakuační letoun. Přivezl 62 osob

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál dnes krátce po 22:00 třetí evakuační letoun z Kábulu. Ministři zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO) na twitteru odpoledne uvedli, že na palubě bylo 62 osob. Mezi nimi byli afghánští tlumočníci s dětmi či Afghánci s trvalým pobytem v Česku. Letadlo přivezlo také čtyři Afghánce, o jejichž přepravu požádalo Slovensko. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Evy Davidové přicestovali i příslušníci českých speciálních sil. Předchozí dva speciály dopravily do Česka 133 lidí.

Vyslání třetího stroje ocenil předseda senátního výboru pro bezpečnost Pavel Fischer. "S ohledem na velikost naší země, na zmatky, které tu panovaly kolem plánování, i na mimořádně obtížnou situaci v samotném Kábulu, je třetí cesta v tak rekordně krátkém čase obdivuhodný výkon," napsal na twitteru.

Na letišti v Kábulu zůstalo ještě několik afghánských rodin s vazbami na Česko

Podle Kulhánka evakuaci dnes koordinoval krizový štáb ministerstva zahraničí a česká armáda. Miroslava Pašková ze spolku Vlčí máky ČTK dnes odpoledne řekla, že na kábulském letišti ale zůstalo stále několik afghánských rodin či osob s vazbami na Českou republiku a další se tam snaží dostat.

Spolek vyzval vládu, aby se uskutečnil ještě další evakuační let. Zároveň poděkoval české armádě za obětavost. K poskytnutí pomoci co největšímu počtu afghánských spolupracovníků vyzvaly dnes kabinet také iniciativa Češi pomáhají a Organizace pro pomoc uprchlíkům. Podle nich by ČR měla poskytnout azyl nejen Afgháncům, kteří mají teď zrovna s českou stranou pracovní kontrakt.

Na palubě druhého letadla byl i tlumočník, kterého zadržel Tálibán

Podle serveru Seznam Zprávy byl na palubě druhého evakuačního letu i afghánský tlumočník, kterého zadržel Tálibán, zbil a poté pustil. Potvrdil to bývalý velitel speciálního oddělení SOG a bezpečnostní poradce Lumír Němec. Jak uvádí server, tlumočník do poslední chvíle netušil, jakým letem a kdy se dostane ze země pryč. Navíc byl islamistickými milicemi zajat, po intervenci otce a sousedů byl zbitý propuštěn.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes serveru Blesk.cz sdělil, že zástupci Česka v úterý při snaze dostat na palubu druhého speciálu v Afghánistánu určené lidi vyjednávali i s Tálibánem.

Afghánci musí rozhodnout o své budoucnosti

Evakuovaní Afghánci a jejich rodiny budou ubytováni na jednom místě. Čeká je desetidenní karanténa. Za tu dobu se bude vyřizovat jejich povolení k pobytu, uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj se musí lidé rozhodnout o své budoucnosti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že se vydají za svými příbuznými do jiných zemí.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002. Od té doby se jich v zemi vystřídalo 11.500, někteří z nich opakovaně. Podle údajů ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi 20 miliard korun.