V Praze přistálo první evakuační letadlo z Afghánistánu. Tálibán zřejmě unesl a pak pustil jednoho z tlumočníků

V Praze přistálo evakuační letadlo z Afghánistánu. Podle spolku Vlčí máky Tálibán unesl a následně propustil jednoho z tlumočníků, který v minulosti pracoval pro českou armádu.

Foto: Rahmat Gul,  ČTK/AP

Tlumočník, kterého unesla afghánská milice, byl podle spolku Vlčí máky propuštěn. Je zbitý, nyní je na útěku, uvedl spolek na facebooku.

Další ze spolupracovníků české armády se podle spolku s rodinami skrývají v dosahu letiště. Do evakuačního letu naopak ministerstvo obrany pozvalo další dva z někdejších tlumočníků, kteří v něm původně nebyli.

Spolek Vlčí máky žádá vládu, aby do letadel pustila všechny bývalé tlumočníky české armády, kteří se ještě dokáží dostat na letiště.

Na palubě prvního evakuačního letadla bylo 46 lidí

Z Afghánistánu dnes ráno přiletělo první evakuační letadlo, na palubě mělo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj. Česko slíbilo pomoct místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou.

"Ti, kteří osloveni nebyli, bohužel buď nesplňují požadavky, a nebo byli vládou ze schváleného programu vyřazeni. Ti by mohli znamenat pro ČR bezpečnostní riziko," uvedla mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.

V posledních dnech byla česká vláda terčem kritiky za pomalou reakci. Kritici také poukazují na to, že pomoc se netýká všech afghánských tlumočníků.

V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny.

Hamáček považuje vzhledem k situaci odlet českého letadla za zázrak

Foto: Rahmat Gul,  ČTK/AP

Jak dodává mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová, situace v Afghánistánu se zhoršuje. Tálibán prakticky ovládnul celou zemi včetně Kábulu.

"Ti evakuovaní lidé jsou v ohrožení života a bohužel máme v ČR jenom část z těch, které se ČR rozhodla evakuovat z Afghánistánu. S ohledem na vývoj na letišti v Kábulu vůbec není jisté, jaký bude další vývoj v následujících hodinách nebo dnech."

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že vzhledem k rapidně se zhoršující situaci na kábulském mezinárodním letišti považuje odlet českého letadla za zázrak. Kolik evakuačních letů je v plánu, zástupci státu neuvedli.

Iniciativa Zachraňte tlumočníky vyzvala premiéra, aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát

Zdroj: SOG - DEFENCE

Magda Faltová z iniciativy Zachraňte uprchlíky uvedla, že velký počet spolupracovníků a jejich rodin nemá od ministerstva obrany žádné informace.

"Ministerstvo, respektive ČR vstoupili do kontaktu pouze s některými z nich. Byla to třeba jedna třetina, kterým byla pomoc nabídnuta."

Jak dodala v České televizi Miroslava Pašková, mezi odmítnutými jsou i spolupracovníci, kteří už nemají kontrakt, ale pro českou stranu pracovali po dobu osmi až devíti let, a hrozí jim tak bezprostřední nebezpečí.

Iniciativa Zachraňte tlumočníky proto vládu žádá, aby jim sdělila, kolik tlumočníků zaměstnávala, kolika z nich bylo nabídnuto přesídlení do ČR nebo jiné země a s kolika je momentálně v kontaktu.

Vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Mnozí čekají před kábulským letištěm na pomoc. Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu, uvedl spolek na facebooku.

Vlády více než 60 zemí světa ve společném prohlášení volají po pokračování provozu na afghánských letištích, silnicích a hraničních přechodech, tak aby místní i cizinci mohli Afghánistán opustit. Mezi zeměmi, které se k prohlášení připojily, je uvedené i Česko.