V Praze proběhl Týden češtiny ve světě

Knihy, kniha, literatura

Tento týden patřil na několika místech Prahy češtině, jejímu vyučování a učení se a také teoretickým i praktickým otázkám jak a kde češtinu učit, naučit a také využít.

Na samotném začátku Týdne češtiny ve světě se pondělí se prostorách Senátu Parlamentu ČR sešli zástupci českých i zahraničních institucí, které se češtinou a její výukou zabývají - České školy bez hranic, Česká centra nebo Dům zahraniční spolupráce a řada dalších. Na programu konference HERITAGE SCHOOLS AND DIASPORA byly příspěvky týkající se tzv. nové emigrace a jejího vnímání českou společností, přiblížení historie českého školství v zahraničí nebo naopak náhled do zahraničních škol na českém území. Nejvíce se ale hovořilo o tom, jak a proč češtinu vyučovat, jaké jsou její perspektivy, a kde všude a prostřednictvím jakých institucí se mohou zájemci o tento( pro někoho možná trochu exotický) jazyk snažit proniknout do jeho tajů a úskalí, ať už jde o krajany nebo cizince.

V úterý se pak v Toskánském paláci na Hradčanech konala VII. mezinárodní konference Českých škol bez hranic a spolupracujících institucí. Hovořilo se o podpoře výuky českého jazyka ze strany českého státu, ale také o učebnicích a výukových materiálech pro bilingvní děti nebo projektech ČŠBH.

A o češtině se ve čtvrtek hovořilo i v Domě zahraniční spolupráce. V Praze se totiž už poněkolikáté sešli lektoři českého jazyka a literatury a učitelé u krajanů - nechyběli zástupci z Rumunska, Latinské Ameriky nebo Číny, kteří si vzájemně vyměňovali informace a zkušenosti s výukou češtiny v zahraničí.

K Týdnu češtiny ve světě se v našem vysílání ještě vrátíme.