V Temelíně vrcholí spouštění 2. bloku, reaktor pojede naplno

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín může zahájit poslední etapu spouštění druhého bloku, při které už bude reaktor pracovat na plný výkon. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v úterý přechod do poslední etapy povolil. Etapa podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře potrvá asi měsíc a blok v ní čeká posledních zhruba 200 zkoušek. Nyní činí výkon reaktoru druhého bloku 74 procent a obsluha ho bude zvyšovat o tři procenta za hodinu. Nebesář uvedl, že součástí testů poslední etapy bude také několik dynamických zkoušek, při nichž se bude prudce měnit výkon. Po skončení všech testů začne zkušební provoz. Ten byl na prvním bloku zahájen loni 10. června a potrvá 18 měsíců.

Na prvním bloku elektrárny pokračuje garanční revize, která začala 31. ledna. Její součástí je i výměna jedné čtvrtiny paliva v reaktoru.

Munilý týden drželo zhruba 20 rakouských odpůrců Temelína před jihočeskou elektrárnou symbolickou protestní hladovku. Aktivisté chtěli zjistit, jak Česká republika pracuje na vylepšení bezpečnosti elektrárny a na odstraňování nedostatků.