Václav Klaus navštívil ve Švédsku Ledový hotel a důl na železnou rudu

Prezident Václav Klaus uzavřel návštěvu Švédska cestou do města Kiruna, ležícího necelé dvě stovky kilometrů za polárním kruhem. Zavítal do nejproslulejšího hotelu v zemi, jímž je Ishotellet neboli Ledový hotel. Ten se od roku 1989 pokaždé v prosinci otevírá v městečku Jukkasjärve a stojí tam zhruba do května, kdy opět roztaje. Jeho nespornou výhodou je, že se v něm postaví tolik pokojů, kolik hostů si je v průběhu roku zarezervuje. Prezident Klaus si jednu takovou ložnici prohlédl; jako celek je však hotel teprve ve výstavbě.

Český prezident také v Kiruně "sfáral" do největšího dolu světa na železnou rudu. Ta se tam v současnosti těží v hloubce 775 metrů. Samotné šachty vedou do hloubky až tisíc metrů, ke strojům ale vozí horníky autobusy nebo auta po silnicích, zčásti asfaltových, kterých je v podzemí na 400 kilometrů. Stejným způsobem vjel do dolu i prezident Klaus s doprovodem, v hloubce 300 metrů pod zemí pak pro něj hostitelé uspořádali oběd.

Klaus před přijetím místními představiteli v radnici navštívil mohutný dřevěný červený kostel připomínající tradiční laponskou chýši. Laponci, kteří se od statných bělovlasých Seveřanů liší drobnější postavou a tmavší pletí, se nyní místo kočovného způsobu života věnují spíše uspokojování poptávky turistů po nejrůznějších suvenýrech. Případně přestavují svá obydlí jako živoucí muzea, o čemž se rovněž prezident mohl přesvědčit. Klaus také využil možnosti svést se na saních tažených losem, jak ostatně podle místních tradic brzy udělají všichni "Santa Klausové". Měl však poněkud smůlu - zvíře nebylo na začátku sezony v dobrém rozmaru, nechtělo příliš táhnout a krátký okruh dokončilo jen po značném pobízení vozkou.