Václav Klaus podpořil zájem Ukrajiny o integraci do EU a NATO

Prezident Václav Klaus podpořil Ukrajinu v jejím zájmu o integraci do Evropské unie a NATO. Při úterním setkání se svým protějškem Viktorem Juščenkem v Kyjevě vyjádřil naději, že tento proces nebude trvat dlouho. Oba prezidenti se také shodli na nutnosti smluvní úpravy legalizace pobytu Ukrajinců v České republice, kteří zde hledají pracovní uplatnění a jichž je podle Juščenka na 200.000. "Česká republika bere na vědomí a plně respektuje ambice Ukrajiny stát se v co nejrychlejší době součástí evropských a euroatlantických struktur. Přáli bychom si, aby klepání na dveře těchto institucí netrvalo příliš dlouho," uvedl Klaus. Dodal, že Česká republika je připravena pomoci Ukrajině politickými názory a také po technické stránce. Juščenkovi předal dokument s konkrétními návrhy.

Klaus svou cestu označil za "výrazný signál změnám, ke kterým na Ukrajině právě dochází". "Česká republika oceňuje to, co se na Ukrajině stalo, a velmi si přeje, aby to vedlo ke šťastné budoucnosti všech Ukrajinců," uvedl. Oba prezidenti jednali o bilaterální spolupráci v rámci evropských struktur. Juščenko poděkoval českému prezidentovi za aktivní podporu demokratických změn na Ukrajině. České zkušenosti se vstupem do EU označil za užitečné pro Ukrajinu.

České a ukrajinské ministerstvo zahraničí připraví v nejbližší době návrh dohody o dočasném zaměstnávání občanů. Ta by měla vyřešit problémy Ukrajinců, kteří hledají pracovní uplatnění v České republice. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil prezident Juščenko po jednání s Václavem Klausem. Dohoda by podle něj měla usnadnit poskytování konzulárních služeb lidem pocházejícím z Ukrajiny a zjednodušit proces zaměstnávání.