Ve věku 89 let zemřela šansoniérka Hana Hegerová

Zemřela šansoniérka Hana Hegerová. Bylo jí 89 let. Českému rozhlasu to potvrdil hudební vydavatel Tomáš Padevět. Zpěvačka, která je označována za první dámu československého šansonu, měla na svém kontě stovky písní, které si lidé zpívají dodnes. Patří mezi ně například Levandulová, Denim Blue, Vana plná fialek nebo Čerešně. Proslula ale také jako zpěvačka původně francouzských písní například Edith Piaf.

Hegerová získala také řadu ocenění. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy, prezident Miloš Zeman ji v roce 2014 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy a slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy. Posledním albem Hany Hegerové bylo Mlýnské kolo v srdci mém z roku 2010, v srpnu 2011 zpěvačka uměleckou kariéru ukončila. Poslední léta se na veřejnosti neobjevovala. Podle Tomáše Padevěta zemřela obklopena rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde byla před měsícem hospitalizována po zlomenině krčku.

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pocházela ze Slovenska. Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala i v zahraničí, například v Německu. Zpívala i v  proslulé pařížské Olympii či na Světové výstavě v Montrealu.