Hana Hegerová chystá desku nových písniček

Šansoniérka Hana Hegerová chystá novou desku, oslavy 75. narozenin však odsunuly její plány o několik měsíců. Narozeninový koncert se uskuteční tentokrát v Brně. V Janáčkově divadle, v pondělí 23. října. Jaký zdejší koncert bude a co najde posluchač na připravovaném albu?

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová, pochází z Bratislavy. Po studiích herectví odešla v roce 1958 natrvalo do Prahy, kde ji působení v divadlech malých forem uvedlo na dráhu zpěvačky. Dnes je považována za přední českou šansoniérku. Hudební styl jejích vystoupení má na starosti od začátku 90. let hudební skupina pianisty Petra Maláska. Jeho jsem se zeptal, co diváka pondělního koncertu čeká:

"Bude sestávat z takového zlatého fondu jejích písniček, největších hitů, kterých má ona za celou svoji kariéru bezpočet. myslím, že není v této zemi nikdo jiný, kdo má takový dar promlouvat lidem z duše. A bude tam taky spousta hostů: Hradišťan, který ona má moc ráda, bude tam strašně zajímavý soubor, který se jmenuje Kaprálová kvartet, to jsou čtyři světově proslulé mladé dámy, a bude tam jako překvapení dcera jednoho našeho muzikanta. Za celou dobu, co s paní Hegerovou spolupracujeme, se narodilo spousta dětí, a tahleta Martina byla první. Dneska je z ní mladá jazzová zpěvačka, proto si ji paní Hegerová pozvala jako hosta."

Dne 20. října se měl uskutečnit narozeninový koncert ve Státní opeře Praha. Proč byl nakonec zrušen?

"Paní Hegerová má takový pěkný zvyk na své narozeniny každoročně stát na jevišti. Zatím co já s ní nějakých 17 let spolupracuji, tak 17 narozenin jsme vždycky stáli na jevišti. No a tím že jsou takové půlkulaté, měla agentrua nápad uspořádat koncert ve Státní opeře Praha, ale z různých důvodů, jednak časových, jednak i organizačních jsme tuto myšlenku opustili a to těžiště se přesunulo do Brna, do Janáčkova divadla. Myslím že tu Státní operu máme schovanou na nějaké možná ještě kulatější narozeniny."

V posledních letech vydává Hana Hegerová kompilace starších nahrávek a restrospektivní profilové desky, například záznamy živých vystoupení: Live z roku 1991 nebo Bratislava live z roku 1997. Petr Malásek ale slibuje brzký vznik nové desky:

"Už strašně dlouho paní Hegerová neudělala desku nových písniček, ale už dlouho to chystáme. Opravdu už asi 10 let se to připravuje, při jejím pověstném perfekcionalismu si ona dává hodně záležet. Myslím, že máme spoustu krásného materiálu pohromadě, dokonce byla taková idea k tomuto narozeninovému koncertu to už vydat, ale z různých osobních a časových důvodů se to jaksi nestihlo. Ale myslím že to je pro paní Hegerovou plán číslo jedna, až utichne tenhle šrumec kolem koncertu a této zrychlené doby, bude na čase vrhnout se na tuhle desku a myslím, že v průběhu příštího roku by mohla spatřit světlo světa."

Dvorním textařem Hany Hegerové byl Pavel Kopta. Ten už není mezi námi. Kteří autoři budou v těch nových nahrávkách zastoupeni?

"Pokud myslíte autory textů, tak má tam krásné věci Pavel Vrba... vůbec, tam je velká plejáda těch textařů, oni to totiž nejsou nově vzniklé texty. Paní Hegerová sesbírala, co našla v šuplíku a buď do nich neměla odvahu nebo se to nikam nehodilo, ale už k těm písničkám má hluboký vztah. Všechno to jsou francouzské věci nově česky otextované. Některé texty jsou třeba 20 let staré, ale teprve teď k nim našla vztah a jakési opodstatnění je nazpívat. Já se na to moc těším a myslím, že to bude bonbónek."