Vědec z Akademie věd se chystá oživit několik starověkých vůní

Oživit několik parfémů vyráběných ve starověku se chystá tým vědců pod vedením Seana Coughlina z Filosofického ústavu Akademie věd ČR. V příštích pěti letech chce skupina filologů, chemiků, egyptologů a historiků připravit každý rok jeden z řecko-egyptských parfémů. Projekt Alchymie vůní podpořila Grantová agentura ČR v programu Junior Star cílícím na mladé vědce.

"Parfumářské umění starověkého Egypta a Řecka se většinou nedochovalo. Víme přibližně, jaké vůně parfémy obsahovaly: myrhu, skořici, kardamom nebo terebint. Mnohem méně ale víme o tom, jak se vyráběly nebo proč se vyráběly právě takto," uvedl Coughlin. Dodal, že k rekonstrukci postupů tým využije starořecké lékařské texty, neboť parfémy byly tehdy považovány spíše za léky a využívány na způsob dnešní aromaterapie.

Coughlinův tým chce kromě samotné výroby parfémů, zjistit více i o tom, jak si lidé parfumářské recepty předávali a jak tyto poznatky ovlivnily tehdejší umění a medicínu. Z projektu vyjde také slovník egyptského, řeckého a latinského parfumářství, manuál receptů a několik monografií o výrobě parfémů v kontextu dějin vědy a kultury.