Vedení ODS doporučilo opustit praxi párování chybějících poslanců

Výkonná rada nejsilnější české opoziční strany - ODS - na svém sobotním zasedání v Brně doporučila svému poslaneckému klubu opustit praxi takzvaného párování poslanců, jímž se při hlasování v dolní komoře vyrovnává počet chybějících zákonodárců vládní koalice. "Vládní politiku považujeme za natolik katastrofální pro ČR, že ji nelze ani tímto způsobem tolerovat," řekla novinářům v Brně po jednání vedení strany její místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Párování je v dolní komoře obvyklou věcí. Využívá se v situacích, kdy je některý poslanec například na neodkladné služební cestě. Chybí-li některý zástupce vládních stran, dohodne se s opozicí, že na hlasování o důležité věci nepřijde také její zákonodárce. Tím se zachovává poměr mezi vládou a opozicí tak, jak vznikl po volbách.

Výkonná rada ODS také označila kabinet Vladimíra Špidly za nekompetentní. Podle ní není schopen řešit problémy občanů a není připraven hájit zájmy země při vstupu do EU. "Zodpovědnost za to nesou všechny strany a všichni poslanci vládní koalice stejnou měrou. Až dospěje vládní koalice k závěru, že tímto způsobem nelze pokračovat, je ODS připravena podílet se na hledání východiska z této situace," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. "Nebudeme to však my, kdo bude bourat kabinet," dodal. Plánovaný schodek státního rozpočtu 150 miliard bude podle něj složitým východiskem pro kteroukoli vládu. Topolánek v sobotním Právu uvedl, že pokud se vládní koalici ve sněmovně nepodaří prosadit návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, bude nejvhodnějším řešením sestavení přechodné vlády, která by působila do předčasných voleb. Jako příklad uvedl úřednický kabinet z roku 1998.

"Současná vláda se primárně deklarovala jako proevropská a jejím jediným cílem je úspěšné referendum a vstup do EU, takže si myslím, že až ho splní, měla by odkráčet do propadliště dějin," uvedl Topolánek.

Další řádné volby do dolní parlamentní komory se mají konat v roce 2006. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by nyní ODS porazila ČSSD a vyhrála volby. Z tábora občanských demokratů se nyní ozývají hlasy hovořící o možnosti předčasných voleb v příštím roce.