Trojkoalice přistoupila na setkání s komunisty

Zasedání vlády 3. července na zámku v Kolodějích, foto: ČTK

V den slovenských parlamentních voleb politolog Roman Joch v České televizi prohlásil, že Slovensko, ač volilo o dva týdny později, bude mít vládu dříve, než Česká republika. Jeho prognóza, tehdy trochu odvážná, se toto úterý začala naplňovat.

Zasedání vlády 3. července na zámku v Kolodějích,  foto: ČTK
Po skončení ustavující schůze nové sněmovny je podle české ústavy dosavadní vláda povinna podat demisi a otevřít cestu ke jmenování nové. Minulý týden se ale nepovedlo zvolit předsedu a další orgány parlamentní dolní komory, jejíž schůze tak byla pouze přerušena a dosud neskončila. Nicméně po předešlých výzvách ODS premiér Jiří Paroubek oznámil, že je odhodlán udělat vstřícné gesto a v pondělí podat demisi, čím by skončila svou činnost celá vláda.

Prezident Václav Klaus ale v pátek oznámil, že ohlášenou demisi dosluhující vlády nepřijme. Podle prezidenta by to bylo nezodpovědné, protože zatím není funkční sněmovna. Prezident poznamenal, že avizovaná rezignace není typem povinné demise, kterou ústava ukládá dosluhující vládě po ustavující schůzi nově zvolené sněmovny:

"To jako prezident republiky nemohu připustit. Zájmy státu a stabilita ústavních institucí nemohou být obětovány krátkodobému politickému taktizování. Proto tímto oznamuji, že jsem rozhodnut takovouto demisi za dané situace nepřijmout."

Václav Klaus a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér Paroubek v první reakci trval na tom, že demisi stejně podá, v průběhu víkendu si ale svůj postoj rozmyslel a v nedělní polední debatě České televize naznačil, že v pondělí navrhne vládě rozhodnutí o rezignaci přece jen nepřijímat. Své motivy později vysvětlil takto:

"Já bych to rád udělal, na druhé straně mám odpovědnost za stát. Tak jestli prezident republiky mluví o věcech, jako že je to z mé strany nezodpovědnost, tak já nechci být nezodpovědný. Já nevím, proč bych měl vypadat jako někdo, kdo je nezodpovědný a kdo dělá gesta, které jsou za hodinu odmítnuty."

Jeho postoj v pondělí schválila i vláda.

"Naprosto převažující názor ministrů byl, abychom v takovém případě nedělali zbytečná a teatrální gesta, abychom dále pokračovali v práci."

Některé své postoje mezitím změnil také šéf ODS Mirek Topolánek, který svolal schůzku všech pěti předsedů poslaneckých klubů a všech pěti předsedů stran, které jsou ve sněmovně. ODS se tak bude snažit dohodnout na volbě předsedy dolní komory napříč politickým spektrem. To znamená, že bude jednat i s komunisty - což zatím trojkoalice odmítala.

Miroslava Němcová,  foto: ČTK
"To znamená pouze obohacuji to jednání poslaneckého grémia o předsedy politických stran. Pokud se chceme dobrat k nějaké dohodě, tak to musí být dohoda zřejmě, jak se ukazuje po volbách, všech pěti politických subjektů."

ODS zároveň už netrvá na kandidatuře Miroslavy Němcové, která minulý týden ve sněmovně neuspěla a ze sta koaličních hlasů, které by stejně pro její zvolení předsedkyní sněmovny nestačily, v tajné volbě získala jen 99. Navzdory tomu byla Němcová ještě několik dní koaliční kandidátkou, což ale tento týden přestalo platit. Mirek Topolánek to vysvětlil takto:

"V první volbě nám byla vytýkána celá řad věcí. Jedna z těch věcí byla, že ODS jako modrá totalita chce ovládnout všechny ústavní funkce. Je to vstřícný krok k odblokování volby orgánů Poslanecké sněmovny. Počkáme na ta jednání, počkáme, jestli se podaří odblokovat ustavující schůzi poslanecké sněmovny, protože bez ustavující schůze není možné žádné řešení."

Navzdory případné dohodě parlamentních stran tak nebude úplně jasno nejméně do pátku, kdy se má sejít sněmovna a rozhodnout o svých orgánech. Obě nejsilnější parlamentní strany - ODS a ČSSD - si uvědomují, že klíčové jsou právě jejich vztahy a případné dohody.