Vedení Temelína se dohodlo s dodavateli na dvoutýdenní odstávce

Oprava netěsnosti na druhém bloku jaderné elektrárny Temelín, kvůli níž byl ve čtvrtek v noci odstaven reaktor, si vyžádá vychlazení bloku. Vedení elektrárny se proto dohodlo s dodavateli, že plánovaná odstávka spojená s revizí bude provedena dříve. Odstávka byla původně plánovaná až na příští týden po ukončení poslední etapy energetického spouštění.

"Obsluha teď převede blok do studeného stavu. Odstávka je plánována asi na dva týdny. Po provedení všech prací dokončíme zkoušky poslední etapy spouštění, které budou trvat ještě zhruba týden," uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Po dokončení všech testů bude následovat komplexní vyzkoušení bloku, tedy nepřetržitý chod zařízení po dobu šesti dnů. Státní úřad pro jadernou bezpečnost pak rozhodne o zahájení zkušebního provozu druhého bloku.

Následující dva týdny tak Temelín nebude vyrábět elektřinu, protože již od 31. ledna je odstaven také první blok. I na něm provádějí pracovníci elektrárny a dodavatelských firem revizi, s níž je spojena výměna jedné čtvrtiny paliva v reaktoru.