Velehradské cyrilometodějské slavnosti připomněly arcibiskupa Stojana

Velehrad na Uherskohradišťsku se plní poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle. Konají se bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Je hezké vidět, jak Velehrad opět žije, řekl dnes ČTK starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

Letošní Dny lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku připomněly Antonína Cyrila Stojana (1851 až 1923), 170. výročí jeho narození i sto let od jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. V Sále kardinála Tomáše Špidlíka byla dnes zahájena výstava věnovaná Stojanovi, který je považován za obnovitele Svatého Hostýna, sbližovatele západních a východních křesťanů i organizátora velehradských sjezdů. Byla také aktivním politikem. Pohřben byl v královské kapli ve velehradské bazilice.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Dny lidí dobré vůle se každoročně konají 4. a 5. července. Loni se slavnosti uskutečnily kvůli pandemii koronaviru ve velmi omezeném režimu, oba dny mohlo do poutního areálu přijít vždy jen tisíc poutníků. Na Velehrad přitom běžně míří kolem 30.000 lidí. Letos bude omezen jen počet dnešního večerního benefičního koncertu Večer lidí dobré vůle, přijít na něj bude moci maximálně 5000 lidí. Pondělní slavnostní poutní mše svatá bude již pro všechny lidi bez omezení.