Velvyslanec Bašta podal svědectví v kauze Českého domu v Moskvě

Velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta podstoupil minulý pátek na policii víc než čtyřhodinový výslech související s kauzou nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě. Komisař protikorupční služby tak zřejmě získal důležité svědectví, neboť Baštovi se řada okolností kolem pronájmu lukrativního objektu od počátku nelíbila.

"Pan Bašta se k výslechu dostavil a ochotně odpověděl na všechny otázky policejního komisaře i obhájců," řekl ČTK žalobce odboru nejzávažnější hospodářské kriminality Zbyněk Podlipný.

Smlouvu o pronájmu připravil někdejšímu ministru zahraničí Janu Kavanovi k podpisu tehdejší generální sekretář ministerstva Karel Srba. Bašta ale kvůli protiprávnosti odmítl uzavřít dohodu o vzájemném poskytování služeb mezi velvyslanectvím a společností Hotel Český dům, která zajišťovala praktické naplnění smlouvy.

Dohoda byla ale nakonec v lednu 2001 uzavřena. Kavanova náměstkyně Helena Opolecká totiž místo Bašty zmocnila k podpisu bývalého skladníka Českého domu Zdeňka Willa. Opolecká zařídila i posouzení smlouvy právníkem Jiřím Terynglem, který ovšem zastupoval i druhou stranu - Hotel Český dům.