Fiala: Odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě nelze přejít mlčením

Český dům v Moskvě

Reakce České republiky na odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi. V úterý to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na krok ruských úřadů, které v pondělí nechaly u Českého domu odstranit 19 metrů plotu, protože stavba podle nich nebyla povolená.

Ministerstvo zahraničí už v pondělí uvedlo, že krok ruských úřadů považuje za závažné narušení majetku. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je majetek Českého domu nedílnou součástí českého velvyslanectví v Rusku.

„Incidentem se zabýváme, jde o nepřijatelný zásah do českého majetku v Moskvě. Budeme s ruskou stranou komunikovat a protestovat přes diplomatické kanály," řekl ČTK ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Fiala v úterý řekl, že je s ministrem Lipavským v kontaktu. Podle něj nelze postup ruských úřadů přejít mlčením a považovat ho za něco přirozeného.

„Reakce ČR bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi a v rámci české diplomacie, dál bych to nekomentoval. Není to samozřejmě akt, který bychom mohli přejít jen mlčením a mohli považovat za něco přirozeného. Tak to určitě není a ČR na to přiměřenými prostředky odpoví,“ uvedl.

Rozsáhlý komplex Českého domu v Moskvě je asi půl kilometru od českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu a je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Dokončený byl v roce 1986.

Nyní funguje pouze v udržovacím režimu. Česko ho uzavřelo na začátku března, důvodem byla agrese Ruska vůči Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku. Z 50 bytů jsou nyní obsazeny pouze dva. Na chod domu podle České televize dohlíží tři čeští a čtyři ruští pracovníci.