Většina Čechů vnímá opatření proti koronaviru jako přiměřená

Většina Čechů vnímá opatření státu proti epidemii koronaviru jako přiměřená a účinná. Nejvíce lidé oceňují práci zdravotníků, hasičů, policistů a vědců. Naopak nejhůře si podle nich vedly nadnárodní instituce, a to Evropská unie a Světová zdravotnická organizace (WHO). Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Sedm z deseti dotázaných považuje to, co stát udělal proti šíření koronaviru, za přiměřené. Necelá pětina považuje opatření za přehnaná, osm procent naopak za nedostatečná.

Méně jednoznačné byly odpovědi na otázku, jak mnoho toho český stát dělá pro podporu ekonomiky. Za přiměřené označilo jeho kroky 52 procent lidí. Podle osmi procent dotázaných dělal stát příliš mnoho, ovšem téměř třetina lidí se naopak domnívá, že dělal v tomto směru příliš málo. Jako nedostatečné kroky státu na podporu ekonomiky častěji hodnotí muži, lidé ve věku od 18 do 44 let a absolventi vysokých škol.

Činnost naprosté většiny institucí a skupin hodnotí Češi kladně. Zdravotníci získali 94 procent pozitivních hodnocení, hasiči 91 procent, policisté 87 procent a vědci 86 procent. Následují "obyčejní občané", armáda, hygienické stanice, ústřední krizový štáb, samospráva, vláda a média. Méně než poloviční podíl kladných hodnocení tak od Čechů získali pouze Evropská unie a WHO.