Vicepremiér Mareš by v zásadě souhlasil s americkými vojáky v Česku

Vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš by v zásadě souhlasil s tím, aby v České republice byly rozmístěny jednotky americké armády. Naopak proti takové možnosti se v nedělním pořadu televize Prima "Nedělní partie" vyslovil poslanec a místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf.

"Nevidím důvod, proč by měly být jakékoli cizí jednotky v naší zemi," uvedl. Ransdorf soudí, že střední Evropě nehrozí v nejbližších desetiletích žádná bezpečnostní rizika.

Mareš by nebyl proti rozmístění spojeneckých jednotek, pokud by to bylo v souladu se spojeneckými závazky České republiky a pokud by to zlepšilo obranyschopnost země. Požadoval by ale důslednější vysvětlení toho, co by takový krok znamenal.

Spojené státy podle některých informací uvažují o přemístění svých vojáků z Německa dále na východ. Zatímco v Polsku je možné rozmístění amerických vojáků přijímáno kladně, postoj českých politiků není jednoznačný.

Rezervovaný postoj zaujal prezident Václav Klaus, který upozornil na paralelu s přítomností sovětských okupačních vojsk v Československu po roce 1968. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) řekl, že posoudit výhody a nevýhody vojenské přítomnosti USA v Česku si vyžádá čas. K příznivcům amerických základen v zemi patří ODS i ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD).