Vláda schválila plán ministra obrany na vojenské mise v roce 2005

Odstupující vláda premiéra Vladimíra Špidly jednomyslně schválila plán účasti českých vojáků v zahraničních operacích v příštím roce. ČR posílí podle dokumentu svou účast v Afghánistánu a na Balkáně, naopak v podstatě odejde z Iráku, kde zůstane jen několik vojenských zdravotníků. ČTK to řekl mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha. Mise v cizině mají příští rok stát 1,25 miliardy korun.

Nově zvažovanou lokalitou, kde by Češi mohli pracovat, je severní Afghánistán. Na základě jednání mezi ministerstvy obrany ČR a Německa se tam nyní připravuje účast v rámci takzvaného provinčního rekonstrukčního týmu, který Němci chtějí zřídit ještě letos. Navrhovaný český příspěvek by měl být až 40 lidí z lehké pěchoty, průzkumníků, ale i kuchařů a zdravotníků. V Afghánistánu tak bude až 90 českých vojáků na dvou místech. Podle ministerstva obrany má být totiž prodloužena účast v misi ISAF v Kábulu. Tam bude nadále působit skupina pro likvidaci min a nevybuchlé munice a meteorologové.

Na Balkáně se ministerstvo obrany chystá posílit účast v misi KFOR v jihosrbské provincii Kosovo až na 600 lidí. Dosud tam je ve společném česko-slovenském praporu 400 českých a 100 slovenských vojáků. Od srpna 2005 by ale měla ČR převzít po Finsku vedoucí roli v rámci kosovského Mnohonárodního uskupení Střed.