Vladimír Špidla neočekává jednání o zrušení dekretů a JETE nad rámec dohod

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla nepředpokládá, že nová česká vláda bude po letošních parlamentních volbách připravena jednat s Vídní o jihočeské jaderné elektrárně Temelín nad rámec uzavřených dohod, ani o možnosti zrušení tzv. Benešových dekretů, jak to požadují někteří rakouští politici. Dohoda z Melku a bruselská dohoda o vylepšení jihočeské jaderné elektrárny, které uzavřeli předsedové vlád obou zemí, představují základ jednání mezi oběma zeměmi. "Základem jsou tyto dohody a za jejich rámec nepovažuji za možné jednat," řekl v neděli Vladimír Špidla, který se ve Vídni setkal s krajany žijícími v Rakousku. Nepředpokládá, že by jinak postupovali i další čeští politici. "Myslím si také, jak znám české politické prostředí, že není vláda, která by šla dále, než jak bylo dohodnuto," řekl Špidla.

Předseda ČSSD považuje za uzavřenou i otázku tzv. Benešových dekretů, dokázal by si ale představit společnou českou-rakouskou deklaraci, jakou již uzavřelo Česko s Německem. "Pro mně je ta věc (zrušení dekretů) uzavřená. To, co bylo dosaženo s Německem, považuji za velmi rozumné a velmi velkorysé z obou stran a tam asi je možné dospět," poznamenal Špidla. "Každá česká vláda musí vycházet z historických daností a ze zájmů své země a myslím si, že otevírat hroby a vracet se tam, odkud se Evropa vynořila po potocích krve, prostě není možné a české vlády to rozhodně dělat nebudou - aspoň ty, které si dovedu představit po volbách," řekl Špidla.

Vicepremiér spolu se senátorem Milanem Špačkem přijeli do Vídně představit výhody dohody mezi ČR a Rakouskem o sociální péči, která platí od 1. července loňského roku. "Já jsem se v první řadě setkal s krajany, protože byla před několika měsíci uzavřena velmi významná sociální dohoda, která mimořádně zlepšuje vztahy s Rakouskem v sociální oblasti," doplnil Špidla. Dohoda umožňuje bezplatnou zdravotní péči pro občany, které v druhém státu postihne náhlá nemoc.

Autor: Eva Petržílková