Vladimír Špidla nepřišel na jednání rezignovat

Předseda ČSSD a vlády Vladimír Špidla nepřišel na sobotní zasedání předsednictva rezignovat, ale debatovat o situaci. "Očekávám ostrou diskusi," řekl novinářům. Jeho hlavu už několik dní požaduje několik krajských stranických organizací. Sociální demokraté přicházeli do Lidového domu řešit krizi ve straně po volebním debaklu v evropských volbách s úsměvy na tvářích.

Orgán ČSSD, který zasedá v Lidovém domě, má téměř čtyři desítky členů. Kromě předsedy a místopředsedů strany jsou v něm zastoupeni šéfové parlamentních frakcí a čtrnáct krajských stranických organizací. "Máme před sebou debatu a na jejím základě uvidíme," uvedl místopředseda ČSSD Stanislav Gross, který už podle sdělovacích prostředků v minulých dnech jednal s prezidentem Václavem Klausem o možnosti, že v premiérském křesle Špidlu nahradí.

Zhruba ve stejnou dobu se sešel se svými věrnými v sídle organizace ČSSD druhého pražského obvodu bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Podle něj nestačí z vedení vyhodit pouze Špidlu a Grosse. Je potřeba zásadně přebudovat stranu, rekonstruovat vládu a vrátit se k původnímu programu, který nynější vedení zradilo. Jedině tak může ČSSD, která ztratila za poslední dva roky dvě třetiny preferencí, zůstat po příštích volbách významnou politickou stranou.

Členové předsednictva odpovídali novinářům většinou vyhýbavě. "Veřejnost od nás očekává adekvátní reakce volebnímu výsledku," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Nechtěl ale říci, zda tím myslí například odchod Špidly z vládní i stranické funkce. Předseda ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna zopakoval požadavky vedení své organizace. Ústečtí požadují hlavy stranického vedení. "Budou chtít zásadní rekonstrukci vlády včetně premiéra," řekl. Nahradit by ho měl někdo, kdo bude schopen řídit vládu a vyjednávat a kdo bude mít reálnou vizi. Dovede si na takovém místě představit i Grosse. Sám prý s funkcí v rekonstruovaném kabinetu nepočítá.

Radikální změny požadovalo ještě několik dalších krajů a ve sněmovně o nich během týdne hovořili mnozí sociálnědemokratičtí poslanci. "Nevím, jestli je tlak z krajů tak velký," řekl novinářům senátor Richard Falbr, který je jedním ze dvou sociálních demokratů, kteří se dostanou do Evropského parlamentu. Počká na to, jaké řešení připravili ti, kdo si myslí, že by měl Špidla odejít. "Pokud jde o některé z těch, kteří se předváděli ve sněmovně se svými názory, tak já k nim velkou důvěru nemám," dodal.

Z přicházejících členů nejužšího vedení jen místopředsedkyně Marie Součková řekla, že už požádala o uvolnění z funkce. Ne ale proto, že by cítila odpovědnost za volební porážku. Odchází z politiky. Chce se věnovat osobnímu životu a aktivitám, které nejsou s politickými funkcemi slučitelné. Nechtěla hovořit o podrobnostech ani o výsledcích jednání předsednictva.