Voda zaplavila Jeseník, Krnov, Opavu. Železnice na severní Moravě zcela paralyzována

Moravu a Slezsko druhým dnem sužují rozsáhlé povodně, problémy a škody působí i v jižních a východních Čechách a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí.

Voda už se dostala do některých měst. "Přes celý Krnov teče voda. Odhadujeme, že pod vodou je 70 až 80 procent města." řekl ČTK místostarosta Krnova na Bruntálsku Miroslav Binar (ANO). Podle něj je situace v Krnově výrazně horší než při povodni v roce 1997. V Hanušovicích se voda zvedla asi o metr během deseti minut, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat, řekl ČTK starosta města Marek Kostka. Pod vodou zůstalo centrum Hanušovic, v nichž žije zhruba 2900 obyvatel. Evakuace se chystá v Litovli na Olomoucku.

V Opavě stejnojmenná řeka překročila stoletý průtok, rozlila se mezi domy sídliště Kateřinky. Voda se dostala i do centra Bohumína na Karvinsku. Na Chrudimsku povodňová vlna zasáhla město Luže. Hladina řeky Novohradky se tam v deseti minutách zvýšila o více než půl metru, evakuují se dvě stovky lidí. Na Broumovsku voda z rozvodněných řek a potoků zaplavila silnice i části obcí a měst. Na jihu Čech začala přetékat z vodních nádrží Husinec a Římov.

Na železnici jsou problémy zejména v okolí Ostravy, zaplavená místa zastavila dopravu na hlavních koridorech. Kvůli podemletí, zaplavení nebo spadlým stromům jsou neprůjezdné desítky tratí, některé i preventivně. Ve stovkách milionů korun budou podle správce tratí škody na železnici na Ostravsku. Neprůjezdné jsou některé úseky silnic první třídy a dálnic, třeba D1 v Bohumíně a v Ostravě. Ráno silničáři uzavřeli část dálnice D55 ve Zlínském kraji, od soboty řidiči neprojedou ani po dálnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku. Řada menších silnic je zavřená v nejvíc postižených regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje.