Vorařství na Vltavě míří mezi živé tradice UNESCO

Tradice vorařství na Vltavě míří k možnému zápisu na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Dokumentaci pro nominaci této tradice podepsal ve středu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nadnárodní nominaci společně předkládají Česko, Lotyšsko, Německo, Polsko, Rakousko a Španělsko. Nominace bude předložena do 31. března, tím se zahájí hodnotící proces, jehož výsledek by měl být znám na sklonku roku 2022, uvedlo ministerstvo kultury. Nominace vorařství představuje tradiční znalosti a dovednosti spojené se stavbou vorů a jejich plavením po řekách. Společná nominace šesti evropských států vorařství je podle Zaorálka zárukou další spolupráce při podpoře tohoto kulturního dědictví.

První zmínky o voroplavbě na Vltavě pocházejí z 11. století. Předpokládá se, že voraři pluli na všech tehdy splavných řekách. Postupně ji vytlačil rozvoj železnice a voroplavbě na Vltavě pak definitivně zamezila výstavba Vltavské kaskády.

Základní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO již obsahuje mimo jiné české sokolnictví, verbuňk, Jízdu králů či české loutkářství.