Vsetínští ekologové stěhovali kvůli mlsným mravencům jejich sídla

Vsetínští ekologové v sobotu přestěhovali dvě velká mraveniště ve Stříteži nad Bečvou. Velcí lesní mravenci si totiž postavili mraveniště nedaleko včelích úlů, kam chodili loupit med a obtěžovat včely. Podnikali výpravy také na nedaleký hřbitov a zakládali si tam malá mraveniště. Ta však lidé bez ohledu na to, že jsou mravenci chránění, ničili. Ochranáři se proto rozhodli přestěhovat mraveniště asi o 500 metrů dál do lesa.

Záchranný transfer mravenišť, z nichž jedno bylo ekologům po pás a druhé po kolena, začal brzy ráno, aby byli mravenci ještě v mraveništi. "Mraveniště je nejlepší přenést také na jaře, aby v něm ještě bylo co nejvíc dělníků. Kdybychom je totiž všechny neposbírali, mohli by si tady zakládat nová mraveniště," řekl ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Obydlí mravenců bylo třeba nejdříve opatrně rozebrat po větších kusech, přenést je v přenoskách a opět poskládat podle světových stran. Opatrní museli být ekologové především při přemisťování královen, kterých je v mraveništi několik a sídlí pod zemí.

Mravencům se však stěhování nelíbilo. "Jsme tak pokousaní, že pokud je pravda, že jejich štípnutí je proti revmatu, tak už nikdy nemůžeme být nemocní," řekl s úsměvem Orálek. V jednom mraveništi žijí podle něj desetitisíce mravenců. "Jde o mravence rodu Formica, přesný druh určí až pod mikroskopem Pavel Bezděčka z Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty," dodal ekolog.