Vyhlazení Terezínského rodinného tábora připomene telemost

Tradiční pietní akce připomínající vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi - Březince se 8. března uskuteční prostřednictvím hudebního telemostu mezi nádražím Bubny a ministerstvem zahraničí. Svíce za zesnulé se rozzáří před Černínským palácem i přímo na místě bývalého tábora, odkud byli vězni vyhnáni na smrt. V noci z 8. na 9. března 1944 přišlo o život téměř 4000 žen, mužů i dětí, což z události činí největší hromadnou vraždu v historii Československa. Vzpomínkovou akci bude možné živě sledovat na online kanálu ministerstva zahraničních věcí, řekla ČTK za pořádající organizaci Památník ticha Klára Bobková.

Do takzvaného terezínského rodinného tábora v Osvětimi - Březince bylo v září 1943 převezeno 5000 českých Židů z Terezína. V prosinci 1943 a v květnu 1944 pak v několika velkých transportech přijelo z Terezína dalších 12.500 vězňů.

Rodinný tábor, který vznikl pro Židy z terezínského ghetta, byl vybudován v září 1943. Nacisté ho využívali k propagandě, chtěli zachovat fikci, že lidi v táboře čeká běžný život. Každý transport měl zůstat v táboře šest měsíců a pak zemřít v plynových komorách.