Výročí upálení mistra Jana Husa vyvrcholilo Husineckou výzvou

Několik stovek věřících si ve středu při bohoslužbě v pražské Betlémské kapli připomnělo památku reformátora Jana Husa, od jehož upálení uplynulo 590 let. "Jeho osvobodivá cesta za pravdou nás i dnes může oslovit," řekl shromážděným mimo jiné biskup Církve československé husitské Štěpán Klásek. Myslí si ale, že Hus by ani dnes neměl mnoho důvodů chválit. V České republice ho sice připomíná řada pomníků, "ale neschováváme někdy za jejich nadživotní velikost svou vlastní lidskou malost?" dotázal se řečnicky biskup.

Mezi hosty byli i premiér a člen CČSH Jiří Paroubek a také místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal. Paroubek v krátkém projevu ocenil například to, že Hus dokázal oslovovat kromě tehdejších učenců i široké vrstvy obyvatelstva. Hnutí, na jehož počátku stál, bylo podle předsedy vlády nejen náboženské, ale i národní a sociální. V závěru shromáždění zazněl v Betlémské kapli i husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci.

Současní protestanti vyzdvihují na Husově odkazu jako živé momenty stálý zřetel k autoritě Písma, svobodu svědomí, ochotu držet se pravdy, nedogmatickou otevřenost a životní opravdovost. Hus kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi, za což na něj byla uvalena klatba. Odmítl ale své učení odvolat. Rozhodnutím církevního koncilu v Kostnici byl v roce 1415 upálen.

Nedávno zesnulý papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 nad Husovou smrtí lítost. Neznamená to však jeho úplnou rehabilitaci. Katolíci stále některé reformátorovy myšlenky považují za mylné.

Husa si ve středu lidé připomněli také bohoslužbou v Husinci na Prachaticku, kde se reformátor narodil. Program tam vyvrcholil Husineckou výzvou, v níž církevní historici prosí papeže, aby se Hus stal pramenem smíření pro všechny vyznavače Krista. Akce v Husinci se zúčastnil i prezident Václav Klaus, který se k CČSH rovněž hlásí.

Tuto církev momentálně sužují vnitřní rozepře, které v červnu vyvrcholily odstoupením Jana Schwarze z funkce církevního patriarchy. Schwarz odstoupil kvůli několikaměsíčnímu sporu plnému osobních invektiv a obviňování z nečistých záměrů při nakládání s penězi a církevním majetkem. Vedením CČSH byl prozatím pověřen biskup Klásek.