Vyšetřovatelé doufají v brzký výslech přeživšího z nehody vrtulníku

Zdravotní stav jediného přeživšího sobotní nehodu vrtulníku na Aljašce se zlepšuje a vyšetřovatelé doufají, že jej budou moci vyslechnout. Uvedl to místní zpravodajský portál Anchorage Daily News. Při havárii přišlo o život pět lidí, včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Nehodu přežil pouze bývalý profesionální snowboardista David Horváth, který skončil ve vážném stavu v nemocnici v Anchorage.

Místní lékaři podle portálu nyní označili stav osmačtyřicetiletého snowbordisty za dobrý, což znamená, že je při vědomí a zotavuje se. Federální vyšetřovatelé dopravních nehod doufají, že budou moci s Horváthem mluvit o tom, co se stalo a zda před srážkou nezazněla nějaká varování. Podle Clinta Johnsona z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) ve čtvrtek odpoledne nebyla ještě žádost o rozhovor s pacientem akceptována.

Helikoptéra Airbus AS350B3 se šesti lidmi na palubě havarovala v oblasti ledovce Knik v sobotu večer. Tým vyšetřovatelů se mimo jiné snaží zjistit, proč byli záchranáři upozorněni na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co vrtulník Soloy Helicopters přestal vysílat satelitní trasovací signál. Také zjišťují, za jakého počasí se nehoda stala, jaké zkušenosti měl pilot a v jakém stavu byl vrtulník.