Česko dosud pomohlo evakuovat z Ukrajiny asi stovku zraněných a nemocných lidí

Země Evropské unie už transportovaly letecky přes osm stovek zraněných a nemocných lidí z Ukrajiny. Většinou byli převezeni k léčbě do Německa, Španělska a Itálie. Česko podle ministerstva zdravotnictví zatím pomohlo jen pár těžce zraněným. Dalších asi 60 pacientů bylo ošetřeno v českých nemocnicích. Jednalo se především o onkologicky nemocné děti.

Přes program MEDEVAC - zdravotně humanitární projekt, který koordinuje ministerstvo vnitra – byly do Česka evakuovány z Ukrajiny dvě děti s válečnými zraněními. A také hasič, který v polovině března najel s hasičským autem na ruskou minu. Jednu nohu mu museli ještě na Ukrajině amputovat.

„Díky naší úspěšné evakuaci se podařilo zachránit 28letého hasiče z Kyjeva, který v březnu po výbuchu miny přišel o nohu. Ve spolupráci s Ukrajinskou státní službou pro mimořádné situace a Českým červeným křížem se tak mohl raněný hasič během několika hodin dostat do péče odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc. Ukrajinští lékaři věděli, že lze jeho druhou nohu zachránit, a že by mu mohli pomoci právě čeští traumatologové. Nyní po amputaci nohy a 12 operacích sbírá pacient sílu k novému začátku,“ informoval před několika dny MEDEVAC na sociálních sítích.

Popálená holčička z Ukrajiny | Foto: Armáda ČR

Ukrajinský hasič už opustil Fakultní nemocnici v Olomouci. V Česku ho ještě čeká ještě několik týdnů rehabilitace. Pak se chce vrátit na Ukrajinu. Nemocnici už opustila také rok a půl stará holčička z Ukrajiny, která díky lékařům z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přežila obrovské popáleninové poranění na více než 60 procentech těla. Do České republiky se ji podařilo transportovat v kritickém stavu.

„Na dětské JIP ji kolegové dostali z nejtěžšího stavu. Dítě bylo na dýchacím přístroji, lékaři bojovali s velmi vážným rozvratem vnitřního prostředí i infekcí. Jakmile se její stav zlepšil a podařilo se nám odoperovat většinu popálenin, přeložili jsme ji na kliniku popálenin,“ popsal přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady docent Robert Zajíček. Nyní už holčička absolvuje minimálně tříměsíční pobyt v dětské rehabilitační léčebně.

Pětiletý Míša z Ukrajiny | Foto: ČT24

V současné době se léčí na dětské neurochirurgii Fakultní kliniky v Praze Motole pětiletý Míša z Ukrajiny. Na jeho hlavě je stále vidět rána.

„Utrpěl poranění lebky způsobené granátem. Zevní mozkové pleny byly poškozeny, ale zranění nemělo žádné klinické následky. Předpokládám, že chlapec může vést život bez omezení,“ řekl Českému rozhlasu lékař Miroslav Vaculík. Míšu čeká ještě jedna operace, pak by se chtěla rodina vrátit na Ukrajinu.

Systém monitorujeme

Některé země vypravují pro ukrajinské pacienty i speciální letadla z Polska. S převozem nemocných a zraněných lidí ze západu Ukrajiny do Polska pomáhá i zdravotnický záchranář a ředitel neziskové organizace Girasole Miroslav Prchal.

Organizace Girasole vozí na Ukrajinu také zdravotnický materál | Foto: Archiv organizace Girasole

„Jsou to většinou pacienti po střelných zraněních, s amputacemi, s různými vnitřními poraněními, vezli jsme děti s onkologickým onemocněním, vezli jsme teď chlapce se šrapnelovými zraněními po výbuchu miny,“ popsal Českému rozhlasu.

Například Německo podle údajů Evropské komise z Ukrajiny přes systém MEDEVAC evakuovalo asi 330 lidí. Česko ale rozsáhlejší pomoc podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka logisticky nezvládne. Je ale v evropské databázi, kam ukrajinské ministerstvo zdravotnictví vkládá žádosti o převozu pacientů do unijních zemí.

„Neplánujeme, že bychom nějakým způsobem navyšovali naší aktivitu v této oblasti. Už z toho prostého důvodu, že se tady staráme o cca 400 tisíc uprchlíků. Samozřejmě systém monitorujeme, a pokud se k pacientovi nikdo nehlásí, zjišťujeme naše volné kapacity,“ přiblížil.

Česko také prostřednictvím programů MEDEVAC a Pomoc na místě poskytuje zdravotně-humanitární pomoc přímo na Ukrajině i v okolních státech.

Autoři: Katarína Brezovská , Jana Karasová
klíčové slovo:
spustit audio

Související