Výstava v Kyjově umožňuje nevidomým sáhnout si na historii

Zrakově postižení mohou od úterý v Městské knihovně v Kyjově na Hodonínsku navštívit výstavu replik archeologických památek. Sošky pro nevidomé s tématy ze starověkého Řecka, Egypta, Říma, Orientu, jižní a střední Ameriky i Moravy připravili členové brněnského ateliéru kulturní asociace Nová Akropolis.

"Zatímco na jiných výstavách visí nápisy Nesahat, u nás je to naopak žádoucí," řekla ČTK spoluautorka výstavy Ivana Hurytová. Výstava s názvem Doteky věčné krásy potrvá do konce února.

Vystavené repliky historických předmětů doplňují popisky v slepeckém písmu. K podrobnému poznání některých předmětů pomáhá také tematická hudba pouštěná do sluchátek. Jako materiál pro výrobu replik posloužila syntetická pryskyřice a beton. Vystavena je například i kopie nápisu na chrámu v Delfách.

Kulturní asociace Nová Akropolis v Česku působí 16 let, v Brně má pobočku od roku 1993. Pořádá přednášky z oboru historie, literatury, umění a vědy. "Inspirací pro uspořádání výstavy byl ohlas přednášek o starých civilizacích pro nevidomé a slabozraké studenty, které jim umožnily seznámit se dotykem s uměleckými výtvory starých kultur," uvedla Hurytová.

Na jaře se výstava přesune do Ostravy a pak do dalších měst České republiky. Na její přípravě se výrazně podílelo i slepecké oddělení Technického muzea v Brně.