"Nechceme živořit, chceme žít a tvořit"

Foto: ČTK

Proti návrhu sociální reformy protestovali v úterý v Praze handicapovaní, senioři, jejich blízcí a příznivci. Všichni tvrdí, že by nová podoba sociálních zákonů zhoršila život lidí s postižením. Podle ministerstva práce a sociálních věcí mají ale chystaná opatření zajistit, aby byla pomoc účinnější a systém jednodušší.

Demonstraci svolala Národní rada osob se zdravotním postižením, která záměry ministra Jaromíra Drábka kritizuje. Někteří protestující s sebou přinesli transparenty s hesly Hrobaři sluchově postižených, Nezvyšujte bariéry či Nechceme živořit, chceme žít a tvořit. Podle pořadatelů dorazily před ministerstvo práce a sociálních věcí 3000 lidí, podle policie asi tisícovka. Podobná demonstrace se v úterý konala i v Brně. Tam se sešlo asi 200 lidí. Do Prahy přijeli i lidé z Moravy. Protestující soudí, že vláda chce reformou jen ušetřit a ne zlepšit život handicapovaných. Ředitel legislativního odboru Národní rady osob se zdravotním postižením Jan Hutař zopakoval, že handicapovaným nejvíc vadí rušení průkazek, které jim zajišťují nejrůznější kompenzace:

Václav Krása,  foto: ČTK
"Jde hlavně o možnost vjíždět na místa, kde je zákaz vjezdu a je tam povolen vjezd zásobování nebo dopravní obsluze. Dále možnost parkovat na značce zákaz stání. Dosud tam stát můžeme, když je to potřeba."

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy jsou předložené zákony ponižující a měly by na lidi s handicapem "katastrofální dopad":

"Nám nejvíc na těch navrhovaných zákonech vadí to, že nám berou kompetence, které jsme dosud měli. To je především v oblasti příspěvků na péči. Těmi průkazkami ZTP/P nám berou vlastně celý vějíř podpory, i když pan ministr říká, že nebudou rušeny. Jejich představa implementace tohoto institutu do zákonů je podle nás nerealizovatelná a Legislativní rada vlády by je určitě shodila."

Sociální demokraté a komunisté demonstraci zdravotně postižených podpořili. Nově zvolený šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že sociální demokraté budou v parlamentu hájit požadavky zdravotně postižených:

Foto: ČTK
"Pokud by vláda trvala na svých návrzích a předložila je do parlamentu, my jsme připraveni na půdě Poslanecké sněmovny i Senátu zohlednit připomínky organizací lidí se zdravotním postižením. Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se tato reforma na půdě parlamentu změnila tak, aby neznamenala ohrožení životní úrovně a schopností uplatnění pro lidi, kteří mají v životě tu smůlu, že mají zdravotní handicap."

K demonstrantům promluvil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek:

Jaromír Drábek  (vlevo) a Petr Nečas
"Já jsem samozřejmě vystoupil s tím, co je potřeba zdůrazňovat, že připravované reformy systému jsou změny, které mají snížit administrativní náročnost všech těch kroků, mají zjednodušit agendu, ale i klientům zpříjemnit tu agendu. Pokud dnes musí o svoje podpory od státu žádat na třech různých místech, celý systém je zpracováván v mnoha paralelních agendách, pak je to samozřejmě pro všechny občany České republiky včetně zdravotně postižených nevýhodné, protože stát na to utrácí zbytečně peníze."

Ministr Drábek zdůraznil, že zákony ještě nemají konečnou podobu a nyní k nim různé instituce a organizace mohou podávat připomínky. Ty by se pak mohly promítnout do navrhovaných novel. "Samozřejmě s ohledem na to, že ten základní koncept - zjednodušení a zefektivnění - ten musí být dodržen,"řekl ministr Drábek. Později také prohlásil, že by chtěl odložit část své reformy. Systém dotací se totiž měl převést na kraje. Ty podle něj na to ale nejsou připraveny. Výhrady k reformě vyjádřily i koaliční ODS a Věci veřejné. Podle občanských demokratů nejsou Drábkovy změny systémové a kriteria k posuzování stavu postižených obecná a plytká. Věcem veřejným by vadilo rušení průkazek pro postižené. O navrhované sociální reformě chtějí obě strany ještě jednat.