Týden rané péče přibližuje, jak lze pomoci dětem se zbytky zraku

rana_pece8.jpg

Narodí-li se dítě se zbytky zraku nebo sluchu, je to pro rodinu vždy velmi těžká situace. Vyrovnat se s ní pomáhají Střediska rané péče. Jejich pracovníci například učí děti, jak používat i ty nejmenší zbytky zraku nebo rozvíjet další smysly. Do rodin půjčují speciální pomůcky a hračky, podporují rodiče i psychologicky. Svou činnost představují právě v těchto dnech, kdy ve velkých městech po celé ČR probíhá Týden rané péče. Na programu má přednášky, výstavy i prezentace pomůcek. O rané péči hovořila Milena Štráfeldová s ředitelkou pražského Střediska Terezii Hradílkovou:

"Raná péče je sociální služba, která je určena rodinám, ve kterých se narodilo miminko se zdravotním postižením."

A vy se tedy snažíte pomáhat rodině v prvních měsících a letech života toho dítěte. Jak?

"Poskytovatelé rané péče poskytují té rodině službu, která se skládá jak z podpory rodiny, tak z podpory vývoje toho dítěte různými stimulačními a terapeutickými metodami."

Co konkrétně může pomoci takovému ročnímu nebo dvouletému dítěti se zbytky zraku nebo s nějakou kombinovanou vadou?

"Pakliže má například jen malé zbytky zraku, tak mu pomáháme ten zrak stimulovat. Děláme s tím dítětem cvičení na světelném panelu, rodiče, když s dítětem komunikují, tak si třeba nasvítí obličej nebo mu nasvěcují hračky. Pokud to děťátko třeba neslyší nebo má postižený sluch, tak kolegyně z rané péče zase dbají na to, aby se rodiče od začátku učili s dítětem komunikovat jinak než slovně, aby se dítě brzy naučilo různá gesta a znaky a podle tváře výrazu rodičů pochopilo, co chtějí nebo jak se cítí."

Kolik takových dětí je? O kolik se můžete postarat?

"V současné době v České republice poskytujeme služby 624 rodinám, které mají dítě s těžkým zrakovým postižením. U rodin, které mají dítě neslyšící, ta čísla přesně neznám. Myslím, že v České republice má raná péče v tuto chvíli kolem dvou set klientů."

Ty děti žijí po celé republice. Kde mohou rodiče najít Střediska rané péče?

"Střediska rané péče jsou ve velkých českých městech, v Praze, v Českých Budějovicích, v Liberci, v Plzni, v Ostravě, v Olomouci a v Brně. Rodiče ale nemusejí hledat ranou péči, protože pracovníci rané péče za nimi dojíždějí domů, do každé vesnice i na samoty. V tom je tato služba právě vstřícná rodičům, aby oni nemuseli nikam jezdit a hledat nás. Takže stačí, když kontaktují ta střediska, zavolají a potom už za nimi někdo jezdí domů."

Foto:www.ranapece.cz