Z turistických cílů loni nejvíce lákala lanovka na Petřín, Pražský hrad klesl

Z turistických cílů v České republice loni nejvíce lákala lanová dráha na Petřín. Svezlo se s ní přes milion lidí, což bylo ale o 55 procent méně než před pandemií koronaviru v roce 2019. Tabulce nejnavštěvovanějších turistických cílů roky vévodil Pražský hrad, v minulém roce na něj zavítalo o 80 procent méně lidí než předloni a propadl se na čtvrté místo. Zoologická zahrada v Praze-Troji v loňském roce obsadila druhou příčku, třetím nejčastějším cílem turistů byl aquapark Aquapalace Praha v Čestlicích. Vyplývá to z údajů Institutu turismu státní agentury CzechTourism, které má ČTK k dispozici.

Návštěvnost většině míst loni kvůli pandemii klesla. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta naopak některé lokality využily příležitost být znovu objeveny. "K místům, která vloni přitáhla více návštěvníků než v roce 2019, patří hrad Kámen na Pelhřimovsku, nejvýše položený hrad v Čechách Kašperk a rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách, která se nově otevřela na konci roku 2019 a vloni byla pro návštěvníky horkou novinkou," uvedl.

Omezení cestování dopadlo podle Hergeta ze všech regionů nejtíživěji na Prahu. Ztráty ve spotřebě cestovního ruchu v ní dosáhly zhruba 82 miliard korun.