Začal sjezd ČSSD, který zvolí vedení a rozhodne o jejím směřování

V Brně v pátek začal dlouho očekávaný sjezd ČSSD, který má zvolit vedení a rozhodnout o programových změnách strany. Třídenní sjezd se koná v době vrcholící vládní krize, již odstartovaly počátkem roku zprávy tisku o nejasnostech kolem majetkových poměrů úřadujícího šéfa ČSSD a premiéra Stanislava Grosse. Výsledek sjezdu ovlivní další politiku strany i osud koalice, jejíž vládnutí krize ochromila. Naopak ekonomiku výsledky sjezdu podle analytiků neovlivní. Sjezdu se účastní zástupci všech znesvářených stranických křídel. Kromě Grosse a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, kteří spolu budou bojovat o křeslo stranického šéfa, přijel i bývalý šéf strany a expremiér Miloš Zeman. Podle průzkumu agentury Median pro páteční Mladou frontu Dnes si právě o něm lidé nejčastěji myslí, že by měl být novým předsedou strany. Zeman ale hned po příjezdu do Brna oznámil, že kandidovat nebude. Na sjezdu promluví.

Gross a Škromach poodkryli své záměry. Gross nehodlá usilovat o odchod lidoveckých ministrů z vlády. Když budou chtít sami odejít, je to podle něj na nich. I v takovém případě nebude předseda vlády rezignovat a chce vytrvat do řádných voleb. Cílem ČSSD je podle Grosse porazit ODS v řádných volbách a zabránit vzniku koalice ODS a KDU-ČSL, která by měla většinu ve sněmovně. Škromach o sobě řekl, že pod jeho vedením by ČSSD získala ve volbách příští rok 25 až 30 procent hlasů. Soudí, že straně by ulehčilo, kdyby se Gross rozhodl z kandidatury na šéfa odstoupit a sjezd by oddělil funkce předsedy strany a premiéra. Myslí si o sobě, že by z pozice předsedy dokázal lépe chránit stranu i premiéra. O funkci premiéra údajně nestojí. Podle Škromacha se sociální demokracie musí stát opět jasně levicovou stranou.

Gross oddělení funkce premiéra a předsedy strany jednoznačně odmítl. Nemyslí si, že by to bylo pro sociální demokracii výhodné. Ani delegáti neměli na oddělení funkcí shodný názor. V projevech dále varovali před příchodem ODS k moci a prosazením jejího programu Modrá šance, kterou označují za nebezpečnou, drsnou a asociální. Někteří varovali i před odklonem ČSSD od jejího levicového programu, což považují za jednu z příčin loňských katastrofálních volebních výsledků strany.

Studenou sprchou začal sjezd pro předsedu lidovců Miroslava Kalouska. Delegáti rozhodli, že Kalousek a šéf vládní Unie svobody-DEU Pavel Němec promluví jako sjezdoví hosté až v neděli, a ne v sobotu, jak se původně předpokládalo. Oba tak dostanou slovo až poté, co bude znám nový lídr ČSSD. Řadě jejích členů vadí, že právě Kalousek požaduje Grossův odchod z čela vlády. Kalouska podezřívají, že chce rozbít současnou koalici, jejíž obliba ve veřejnosti klesá, a vytvořit novou vládu s ODS.